​Справжнє обличчя «русского мира»: Правозахисник оприлюднив статистику тортур над українцями в «ЛДНР»

Мова йде про тих, кого вдалося звільнити. Тих, кого не повертають через страшні каліцтва, могли б ще більше зіпсувати знане. Не кажучи вже про тих, хто помер від рук катів. Нажаль влада мало що робить, щоб про ці страхіття довідався світ.

Євген ЗахаровУ полоні так званих "ДНР / ЛНР" до 90% українських бійців і половина цивільних піддавалися тортурам. Про це на прес-конференції в Києві заявив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, повідомляють Патріоти України.

«Що стосується тих жертв, які були звільнені, а саме мова йде про тих, хто був у полоні, яких отримали через обмін, дослідження доводить, що більша частина цих людей піддавалися тортурам, перебуваючи під вартою в« ДНР / ЛНР »: 87 відсотків полонених і 50 відсотків цивільних. Такі оціночні результати дослідження, яке було проведено коаліцією «Справедливість заради миру на Донбасі», - сказав правозахисник.

За словами пана Захарова, українські правоохоронні органи повинні були б документувати ці злочини порушувати кримінальні виробництва проти осіб, їх здійснювали. Але цю роботу виконують недержавні організації, які збирають дані, документують такі злочини, готують заяви до Європейського суду з прав людини про порушення відповідних статей Європейської конвенції.

«Перші такі справи вже передані на комунікацію з урядом, вони вже перший етап пройшли, і після комунікації можна очікувати, коли вони будуть розглядатися по суті. Їх вже об'єднали разом, таких справ кілька, і комунікація відбувається прямо зараз. Йдеться про заяви батьків солдатів, загиблих в Іловайському котлі, зокрема мова йде про полонених. Такі комунікації зараз відбуваються в суді», - зазначив харківський правозахисник.

Він також підкреслив, що з початку конфлікту на Донбасі в зоні АТО стали фіксуватися "екстраординарні" порушення прав людини: масові страти без суду, насильницькі зникнення за політичними мотивами, тортури, незаконне позбавлення волі, сексуальне насильство та ін. Причому «ці злочини стали масовими і систематичними», підкреслив Захаров.

«Такого роду злочинів у нас раніше не було. З такими порушеннями ми зіткнулися вперше, і все це прямо було пов'язано з початком збройної агресії Російської Федерації і тих симулів, що вона створила на території Донецької та Луганської областей, а саме так званих донецької і луганської "республік"», - відзначив правозахисник.

В цілому, за даними СБУ, з початку конфлікту на Донбасі близько 3 тисяч українських військових і цивільних, які були позбавлені волі і потрапили в руки так званих "ДНР / ЛНР", були обміняні на полонених сепаратистів.

"Скоріш за все, це буде в районі...": Екскомандир полку "Азов" оцінив підготовку росіян до нового наступу

понеділок, 6 травень 2024, 14:30

Російські війська готуються до нових наступальних дій. Зокрема, окупанти перекидають сили до Луганської і Донецької областей. Про це розповів заступник командира 3-ї штурмової бригади, екскомандир полку "Азов", майор ЗСУ Максим Жорін в ефірі проєкту "Н...

"Егоїстичний, зарозумілий і стратегічно необґрунтований крок": Брайза "розніс" позицію Білого дому щодо ударів по російських НПЗ

понеділок, 6 травень 2024, 13:59

Колишній радник держсекретаря США Метью Брайза висловив різку критику на адресу Білого дому через їхнє прохання до України утриматися від ударів по нафтопереробних заводах на території Росії Про це він розповів у інтерв’ю для програми "Студія Захід" на...