Метушня Гризлова, як останній шанс всіх "нажахати"? Росія втомилася і згодна відпустити Донбас в Україні, - Gazeta Wyborcza

Зустріч заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд з радником президента РФ Владиславом Сурковим свідчить про те, що Росія і Захід хочуть якомога швидше закінчити війну на сході України.

Владислав Сурков і Вікторія Нуланд. Ілюстрація:rus.err.eeЕкономічні санкції Заходу підірвали міць економіки Росії, якій не під силу утримувати окуповані українські території. Про це на сторінках Gazeta Wyborcza написав Вацлав Радзивінович, повідомляють Патріоти України з посиланням на ZN, UA.

У своїй публікації автор зазначив, що зустріч заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд з радником президента РФ Владиславом Сурковим свідчить про те, що Росія і Захід хочуть якомога швидше закінчити війну на Донбасі.

Радзивінович нагадав, що зустріч Суркова з Нуланд під Калінінградом була не випадковою. Калінінград знаходиться поруч з Литвою, звідки помічниця Держсекретаря США у справах Європи приїхала на переговори з Сурковим, якому через санкції закритий в'їзд до ЄС.

У статті наводиться коментар впливової московської газети "Ведомости" щодо зустрічі, в якому була висловлена думка, що позиція Москви у війні проти України змінюється. Російська сторона до цього часу ігнорувала Нуланд, вважаючи її "автором київського Майдану".

А російська пропаганда із захватом описувала, як вона роздавала чай і печиво українцям, щоб "схилити до антиросійських настроїв". Зустріч Нуланд з Сурковим тривала 6 годин, протягом яких, як запевняють обидва учасники переговорів, вони говорили про конкретні пропозиції і утримувалися від обміну злими коментарями.

Деталі розмови, яку Сурков назвав "мозковим штурмом", не розголошуються. Однак московські коментатори кажуть, що він стосувався подальшого плану дій. В цей же час, в Москві глава кремлівської ради зовнішньої політики і оборони Федір Лук'янов розповів Радзивіновичу, що російська сторона дуже хотіла, щоб в діалозі щодо України якомога активнішу участь почав брати саме Вашингтон. За його словами, американці мають більший вплив на українських політиків, ніж європейські лідери. І нібито саме Вашингтон "роздає карти в Києві".

Москва дуже розраховує на те, що президент Барак Обама, якому скоро доведеться покинути Овальний кабінет, захоче залишити своєму наступникові "придане" у вигляді завершення війни в Україні. І, йдеться в публікації, з боку Кремля в останні дні часто стали надходити "сигнали про закінчення конфронтації".

Одним з таких симптомів стало призначення Бориса Гризлова новим представником Росії в Тристоронній групі з вирішення конфлікту в Донбасі. Колишній спікер Думи і член російської РНБО має постійний доступ до Володимира Путіна. А мовою Кремля це означає, що Росії дуже важливо закінчити конфлікт.

Американці також вважають ці сигнали важливими. Після зустрічі в Калінінграді координатор Держдепартаменту США у справах санкцій Деніел Фрайд запевнив, що американські обмеження проти Росії, крім кримських можуть бути скасовані вже в 2016 році.

У статті наводиться також думка експерта Московського Центру Карнегі Балаша Арабіка, який вважає, що нужда, в якій опинилася російська економіка, змушує Москву змінити політику щодо України.

"Кремль хоче віддати Донбас. Утримання "народних республік" на сході України коштує занадто дорого", - вважає експерт, додаючи, що сьогодні увага суспільства в Росії прикута до війни в Сирії і фінансової кризи. А Донбас більше не викликає таких сильних емоцій, як раніше.

Автор публікації нагадав про те, як Гризлов в одному з останніх інтерв'ю розповів, що завершення війни в Україні може трапитися за умови виконання Мінських угод, які сторони повинні були виконати ще в 2015 році.

На думку коментаторів, головною перешкодою для цього залишається відсутність довіри між Москвою і Києвом. Зокрема, найбільш проблемним пунктом домовленостей залишається передача під контроль України частини кордону, яку зараз Київ не контролює.

Українська сторона наполягає, що перш ніж проводити вибори на захоплених територіях і говорити про спеціальний статус для них, треба відновити контроль на кордоні. Але Росія хоче, щоб спочатку були вибори, а потім вже повернення контролю, оскільки Київ може "почати розправу" над проросійськими терористами.

"За пряму та безсоромну підтримку": Захарова пригрозила Заходу "нищівним ударом відплати" у разі атаки ЗСУ на Кримський міст

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:40

Представниця МЗС Росії Марія Захарова видала порцію погроз на адресу партнерів України у зв'язку з можливим ударом по Кримському мосту. Її заяву оприлюднив пропагандистський портал "Известия", передають Патріоти України. За версією пропагандистів, Укра...

Окупанти увійшли в одне із сіл біля Авдіївки, - ЗМІ

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:27

Російські окупанти увійшли в село Архангельське в районі Авдіївки, інформують Патріоти України. Як пише BILD, днями російські окупанти здійснили прорив на північний захід від Авдіївки, пройшовши 3 кілометри углиб позицій ЗСУ до селища Очеретине, і відт...