Свідчення по захопленню Криму: Радник Путіна отримав удар в спину - Затулін "злив" Глазьєва, котрий все заперечує

Затулін не став заперечувати, що такі розмови справді були, хоча називає їх "зманіпульованими".

Костянтин Затулін. Фото:newsprolife.com.ua

Один із головних фігурантів оприлюднених ГПУ записів, що, за словами правоохоронців, мають доводити причетність влади Росії до зазіхання на територіальну цілісність України, не став заперечувати справжність його розмов. Але Костянтин Затулін стверджує, що оприлюднені записи "зманіпульовані" і "підтасовані". Радник президента Росії Сергій Глазьєв, розмови якого, за твердженням Генпрокуратури, містяться в записах, назвав їх "маячнею нацистських злочинців". Про це пише Радіо Свобода, передають Патріоти України.

Сергій Глазьєв, відомий своєю різко антиукраїнською позицією, підтвердив її в коментарі російському агентству "РБК" щодо оприлюднених у Києві в понеділок записів, що стосуються подій лютого – березня 2014 року. "Я маячню нацистських злочинців коментувати не буду", – сказав він про матеріали Генеральної прокуратури України.

Він також не став відповідати на запитання, чи такі розмови зі вказівками про те, як влаштовувати заколоти в регіонах України, дійсно були.

Як виглядає, це був його єдиний коментар. Інші російські засоби інформації, що намагалися добитися до Глазьєва, повідомляли, що він «недоступний», а його прес-секретар сказав, що його вже «всі дістали».

Затулін: розмови з Глазьєвим дійсно були, але вони «насмикані»

Один із головних співрозмовників радника президента Росії в оприлюднених записах Костянтин Затулін натомість не став заперечувати, що такі розмови дійсно були. Але, як сказав він в інтерв’ю російському радіо «Бізнес ФМ», конкретні розмови в тих записах «насмикані» і є «компіляцією і підтасовкою». Затулін каже, що дійсно говорив те, що є в записах, але, за його словами, «одні його слова підставлені до інших».

Він нагадав, що разом із Глазьєвим заснував фонд із назвою «Ми всі – «Беркут» із метою, як він сказав, «допомогти людям, що боролися з переворотом і проти перевороту в Україні». «Я зовсім цього не соромлюся і на збираюся з цього приводу перед кимсь виправдовуватися», – додав Затулін.

Раніше він кілька разів був депутатом Державної думи Росії, а нині очолює так званий «Інститут країн СНД», що вважається російською недержавною організацією й займається підтримкою росіян і «російськомовних» та проросійських структур на пострадянських теренах.

В Україні і цей інститут, і самого Костянтина Затуліна звинувачували в антиукраїнській діяльності, зокрема, в підтримці проросійського сепаратизму, Затуліна кілька разів депортували з України й забороняли йому в’їзд.

Нині в інтерв’ю кільком російським засобам інформації він також висловив думку, що оприлюднені ГПУ розмови зробили свого часу спецслужби США. При цьому Костянтин Затулін вважає, що американці передали ці записи з весни 2014 року українцям аж нині, мовляв, як «подяку» за викриття в Україні щодо недавнього керівника виборчої кампанії Дональда Трампа у США Пола Манафорта.

ГПУ заявляє про докази причетності представників влади Росії до злочинів проти України

Генеральна прокуратура України, оприлюднивши в понеділок записи телефонних розмов, як стверджується, Сергія Глазьєва кінця лютого – початку березня 2014 року, заявила, що «здобула беззаперечні докази причетності представників влади Росії до зазіхання на територіальну цілісність України, розв’язання і ведення агресивної війни проти України з метою зміни меж її території». Як заявляє Головна військова прокуратура ГПУ, «головним виконавцем в організації злочинів» був радник президента Росії Сергій Глазьєв.

У ГПУ не пояснили, чому записи оприлюднені лише нині. Але в соціальних мережах коментатори висловлюють припущення, що, можливо, їх опублікували лише тоді, коли канал прослуховування перестав діяти.

Натомість уже у вівторок Генпрокуратура пояснила, куди зникла первісна публікація на ютюбі цих розмов: її довелося видалити через претензії правовласника на музику, що була спершу використана для оформлення запису.

У записах, датованих останніми днями лютого й першими днями березня 2014 року, співрозмовники, одним із яких названо Глазьєва, обговорюють становище у Криму і кількох областях України. Зокрема, як заявлено в записах, щодо Криму Сергієві Аксьонову (лідерові партії «Російська єдність», на той час незаконно призначеному керівником кримського уряду) давалися вказівки щодо питання, яке треба виносити на псевдореферендум.

Також у розмовах із невстановленими особами Глазьєв, як стверджується, підбурював співрозмовника в Запоріжжі піднімати людей на захоплення органів влади й закликати Росію про допомогу. А від співрозмовників в Одесі він, як виглядає, вимагав організувати «масові звернення людей» безпосередньо до президента Росії Володимира Путіна, до Росії з проханням захистити від «бандерівців» і «нацистів» у Києві і примусово зібрати депутатів облради, яких змусити ухвалити заяву про нелегітимність київської влади і про звернення про захист до Росії.

Ця розмова, як стверджується, відбулася якраз у той день, 1 березня 2014 року, коли в Росії Рада федерації схвалила указ Путіна про можливість використання Збройних сил Росії на території України. Мовець, названий Глазьєвим, повідомляв одеситам, що «в Харкові й Донецьку облради вже забрали наші хлопці». А в розмовах, як заявлено, з Затуліним також ішлося про фінансування противладних заворушень у Харківській і Одеській областях.

Як повідомила в понеділок Генпрокуратура, на підставі зібраних доказів вона ще 8 серпня повідомила про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, громадської безпеки, миру та міжнародного правопорядку 18 особам із числа представників влади Росії і керівництва її Збройних сил, серед яких радник президента Росії, вже згаданий Сергій Глазьєв, міністр оборони Росії і два його заступники та ще 10 генералів із числа найвищого командного складу Збройних сил Росії. ГПУ також оприлюднила перелік із загалом 20 російських діячів, яким вона повідомила про підозру (щодо двох із них це зробили ще раніше).

У Росії група громадянських розслідувачів Conflict Intelligence Team оприлюднила у вівторок свій аналіз записів, оприлюднених ГПУ. За словами активістів, зміст розмов відповідає повідомленням про події тих днів із відкритих джерел, хоча в датуванні деяких розмов, імовірно, є помилки на кілька днів.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Агітував колег співпрацювати з окупантами: На Харківщині викрили співробітника "Укрзалізниці" (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 14:04

На Харківщині викрили та повідомили про підозру 52-річному співробітнику Укрзалізниці, який був прихильником російської агресії та агітував своїх колег співпрацювати з окупантами. Про це повідомила Харківська обласна прокуратура, передають Патріоти Укр...