​Таємна космічна зброя Кремля: Росія лякає США атакою на орбітальні супутники Землі - ЗМІ

Це може бути ще радянське напрацювання для "зоряних воєн". Ось тільки «Прогресси» падають, є питання до його боєготовності. Чи вистачить Росії грошей, часу і технологій на розробку "вбивці супутників"?

Журналісти американського видання The Daily Бест повідомили, що тестування була піддана найновіша протисупутникових ракета, здатна до знищення космічних апаратів на орбіті, наближеною до поверхні Землі, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Такі випробування можуть бути розглянуті в якості планів і більш серйозного потенціалу Росії стати загрозою для сотень державних і приватних космічних апаратів США. Кремль домагається, щоб американська сторона втратила перевагу у використанні космосу у військовій і комерційній сфері. Також в статті мова йде про те, що, можливо, подібні випробування використовуються Кремлем як провокацій.

Російська сторона, в свою чергу, заявила, що мова йде про випробування оборонної зброї - перехоплювача балістичних ракет. У відповідь на це західне експертне співтовариство акцентувало увагу на відсутності значущої різниці між протисупутниковим і протиракетним перехоплювачем, так як у одного і того ж апарату є можливість виконання обидві функції.

Предмет, який був ідентифікований як «Об'єкт 2014-28E» був доставлений в космос російською ракетою-носієм ще в травні 2014 року. Також ракета вивела на земну орбіту три військові супутника зв'язку «Родник». Спочатку цей об'єкт кваліфікувався як космічне сміття, але останнім часом він почав рухатися на орбіті. Зокрема, повідомляється про те, що він наближався до інших російським супутникам, а минулого тижня до останків ступені однієї з ракет. Деякі західні експерти визначили, що цей об'єкт може бути експериментальним супутником, здатним виконувати військові функції.

В інтерв'ю британській газеті Financial Times Патриція Льюїс, що займає пост директора з досліджень аналітичного центру Chatham House, зазначила, що 2014-28E нагадує експериментальний апарат. Його функції можуть бути дуже різними: частина цивільні, частина військові. Існує ймовірність, що у нього є пристрій захоплення, також він може глушити інші супутники або здійснювати кібератаки на них. Однак призначення може бути і суто мирним, наприклад, в Financial Times відзначили, що він може використовуватися для дозаправки, ремонту або прибирання космічного сміття.

В FT зазначають, що здатність зруйнувати супутник, або порушити роботу цілої супутникового угруповання, засобів зв'язку супротивника можна розглядати як частину потужного військового потенціалу. Але спадщина гонки озброєнь і «космічної гонки» в останні роки, особливо після падіння «залізної завіси», відійшло в тінь. Багато секретних розробок вчених з СРСР і США потихеньку були відкладені в сторону. Однак в останні роки інтерес до теми використання зброї в космосі відроджується. Журналісти британської газети нагадали, що в 2007 році КНР запустила ракету, котрій вдалося успішно вразити китайський же супутник. А в 2008 році подібні випробування провели вже США.

В FT наводиться думка неназваного військового експерта з Росії, який зазначив, що на тлі швидкого руху вперед інших держав і охолодження відносин між Заходом і Москвою на тлі української кризи, в Росії могли б відродити програму зі створення винищувача супутників, зараз вона могла б мати сенс.

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...