Труїли людей ним вже давно: Частину ампул "Новачка" російські спецслужби загубили під час доставлення в Чечню

у квітні 2002 року один із керівників чеченських бойовиків Хаттаб на прізвисько Чорний Араб помер від зупинки дихання після розпечатання листа. І це зовсім не поодинокий випадок "успіхів" "Новачка".
Труїти людей "Новачком" росіяни почали вже давно. Фото: Рейтерс.

Нервово-паралітичний агент "Новачок" використовували російські силові органи для знищення лідерів чеченських бойовиків, а деяку частину ампул з отруйною речовиною загубили під час перевезення в республіку. Про це 4 липня російська "Новая газета" повідомила, посилаючись на неназваного генерала спецслужб РФ, передають Патріоти України.

Видання нагадало, що у квітні 2002 року один із керівників чеченських бойовиків Хаттаб на прізвисько Чорний Араб помер від зупинки дихання після розпечатання листа. У матеріалі цей симптом називають характерною ознакою отруєння в британському Солсбері екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

У 2007 році російський суд розглядав справу про вбивство в 1995 році банкіра Івана Ківеліді. Бізнесмен загинув від того, що на телефонну трубку в його робочому кабінеті нанесли отруйну речовину.

У матеріалах справи нібито були свідчення хіміка Леоніда Рінка, який працював на полігоні міноборони РФ у Шиханах (Саратовська область), про те, що в середині 90-х він продавав чеченським кримінальним авторитетам ампули з такою отрутою.

Його так і не притягли до кримінальної відповідальності, залишивши у статусі свідка. Зараз Рінк виступає на державному телебаченні РФ як експерт у справі Скрипалів. Газета не відкидає, що і до Рінка "хтось приторговував бойовими отруйними речовинами".

У публікації також є припущення, що в липні 2003 року від отрути міг загинути заступник головного редактора "Новой газеты" Юрій Щекочихін, а у квітні 2004 року – чеченський авторитет Леча Ідігов на прізвисько Борода. В обох перед смертю було прискорене випадання волосся і синдром моментального старіння.

Ідігов і Щекочихін були знайомі – під час воєнного конфлікту в Чечні з різних боків лінії фронту займалися обміном полоненими і заручниками.

У вересні 2004 року за загадкових обставин помер колишній охоронець мера Санкт-Петербурга Анатолія Собчака Роман Цепов. Його охоронне підприємство надавало послуги не тільки міським чиновникам, але й кримінальним авторитетам, уточнюють у розслідуванні. Симптоматика його хвороби: синдром постійної втоми, відмова внутрішніх органів, ураження спинного мозку.

"Жодну із цих справ не було належно розслідувано. Ніхто навіть не намагався розглядати їх у загальному контексті", – підсумували журналісти. Водночас вони припускають, що "продана отрута, як і раніше, не підконтрольна російській державі".

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...