"Це далека перспектива, але право України на повноцінне членство в НАТО не може ставитися під питання" - екс-заступник генсека Альянсу

Присутність бійців з низки країн НАТО під час урочистостей з нагоди 26 річниці незалежності України була більше, ніж символічним жестом.

Александер Вершбоу. Фото:http://hvylya.net/

Колишній заступник генсека НАТО Александер Вершбоу заявив, що Україна має продовжувати проводити оборонні реформи, тренування та програми модернізації задля наближення до стандартів НАТО. Про це він розповів в інтерв'ю DW, передають Патріоти України.

Вершбоу зазначив, що говорячи про далеку перспективу, у НАТО вже не раз казали, що Україна одного дня зможе здобути членство, якщо досягне критеріїв та за умови згоди усіх союзників. “Думаю, це радше питання далекої, ніж близької перспективи, але гадаю, що союзники погоджуються з тим, що право України на повноцінне членство не може ставитися під питання.

Торік у НАТО погодили суттєво посилити співпрацю з Україною відповідно до Комплексного пакету допомоги, який схвалили на Варшавському саміті. Думаю, що перевагою стала постійна присутність радників НАТО в Україні, участь України у маневрах та тренуваннях НАТО та, звичайно, те, що багато членів НАТО на чолі з США надають пряме сприяння та вишколюють Збройні сили України", - зазначив Вершбоу.

"Тож НАТО і члени Альянсу розбудували дуже глибоке партнерство з Україною, яке приносить плоди у тому, що стосується ефективності бойової підготовки українських сил, у тому числі й тих, що перебувають на лінії зіткнення на Донбасі.

І є можливості робити ще більше, але у межах існуючих рамок: Комплексний пакет допомоги покриває усі ключові сфери партнерства, і тут питання в тому, щоби ці можливості використовувати”, - переконаний він.

Щодо можливостей України отримати від США летальну зброю, на думку політика, такі шанси досить реальні і частково залежать від того, чи будуть позитивні зрушення на переговорах у межах мінського процесу. Якщо Росія полишить свій обструкціоністський підхід до переговорів і почне серйозно говорити про виконання "Мінська", тоді потреба в наданні цієї зброї, можливо, відпаде.

Але США сигналізують і те, що продовження застою на переговорах може призвести до надання летальних оборонних озброєнь Збройним силам України, таких як протитанкова зброя. Звісно, США з 2014-го року надають і інше сприяння, і, здається, міністр оборони Меттіс вказав на те, що вже існуючі форми допомоги залишатимуться для того, щоби українські сили могли ефективніше себе захищати.

Вершбоу відмітив, що присутність бійців з низки країн НАТО під час урочистостей з нагоди 26 річниці незалежності України була більше, ніж символічним жестом.

“Це конкретна демонстрація відданості членів НАТО (і не лише тих, що були представлені, але всіх членів НАТО) незалежності та суверенітету України. Сигнал того, що Захід не прийме російських амбіцій із відновлення гегемонії на колишньому радянському просторі, і того, що ми продовжуватимемо підтримувати зусилля України із самозахисту, збереження незалежності та повернення окупованих Росією територій”, - завершив Вершбоу.

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...