Цілком заслужено: Західні ЗМІ назвали Гонтареву "живим прикладом української корупції"

"Рівень корупції серед політичної еліти України загрожує зірвати пакет допомоги від Міжнародного валютного фонду. А ці гроші залишаються єдиним порятунком для економіки країни", - Independent.

Живий приклад української корупції. Фото: korrespondent.net.

Політична криза в Україні досягла піку. Йде постійна боротьба: Парламенту з Урядом, Президента з Прем'єр-міністром, а парламентської коаліції де-факто не існує. І все це - на тлі корупції, розмаху якої позаздрили б і соратники Віктора Януковича. Все це добре відомо в Україні, про це регулярно пишуть українські журналісти. Однак внутрішні проблеми досягли таких жахливих масштабів, що приховати їх неможливо. Інформація просочується в інші країни, і в результаті авторитетні західні ЗМІ в унісон пишуть про українську кризу, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Так, автори впливової американської газети "The Washington Post" впевнені, що корупція в Україні, яка спровокувала Майдан, насправді нікуди не поділася.

"Кумівський капіталізм був однією з головних причин повалення уряду Януковича в 2014 році. Тепер же після двох років роботи прозахідного, реформаторського уряду корупція знову провокує в Києві політичну кризу", - пише автор статті Ендрю Рот.

Ще одне впливове американське видання "USA Today" теж змушене констатувати, що рівень корупції в Україні залишився таким же високим, як і раніше, в той час як ступінь довіри до влади значно знизилася. На думку авторів статті, нова українська влада намагається проводити реформи, проте їх темп і інтенсивність не задовольняє ні самих українців, ні їхніх західних партнерів.

"Прогрес виявився занадто повільним і занадто незначним, щоб задовольнити налаштованих на реформи українських активістів, тому на цьому тижні сотні людей знову вийшли на вулиці Києва, щоб змусити парламент зробити рішучіші заходи", - пише видання.

На думку авторів статті, позитивний сигнал в тому, що громадськість змогла домогтися відставки Генерального прокурора Віктора Шокіна, який безумовно не справлявся зі своїми обов'язками.

Про Шокіна в негативному ключі згадує й італійська газета L'Arena. У статті "Сфабрикована угода Україна-ЄС" підкреслюється, що вотум недовіри українців до генпрокурора становить понад 73%. Однак ще більше українці не довіряють главі Нацбанку Валерії Гонтаревій - за даними видання, її роботою незадоволені 83,5% українських громадян. Італійське видання також звертає увагу, що виною цьому не тільки падання національної валюти, а й корупція, про яку часто пишуть українські ЗМІ. Після зміни влади Януковича Валерія Гонтарєва стала прикладом того, як висока посада допомагає особистому збагаченню.

"Крім військової проблеми, в Україні є ще одна - корупція, яка охопила економіку і державу. Прикладом може служити глава Національного Банку України (Центрального банку). Правоохоронні органи неодноразово розслідували дії Валерії Гонтарєвої, виявивши однозначний конфлікт інтересів. Встановлено, що фінансові компанії, до яким має відношення глава Нацбанку, здійснили спекулятивні операції з цінними паперами держави на мільйони доларів завдяки протизаконній підтримці з боку Центрального банку", - йдеться в статті.

Всі іноземні ЗМІ сходяться в одному: внутрішні політичні та економічні проблеми України не тільки ставлять на межу виживання населення, а й завдають удару по іміджу країни в усьому світі. Тим самим, ставлячи під загрозу подальшу підтримку і фінансування з боку міжнародних інституцій. Як пише британський журнал "The Economist", недостатні зусилля української влади в проведенні реформ і корупція чиновників призвели до того, що МВФ призупинив кредитні програми.

"В останні місяці реформаторські зусилля України у викоріненні корупції, реформуванні системи державних закупівель, посилення звітності в газовому секторі здаються занадто обмеженими. І тому МВФ неодноразово відкладав кредитування", - підкреслюється в статті.

З цим згодна і британська "Independent".

"Рівень корупції серед політичної еліти України погрожує зірвати пакет допомоги від Міжнародного валютного фонду. А ці гроші залишаються єдиним порятунком для економіки країни", - пише видання.

Автори статті сподіваються, що українська влада зможе залишити в минулому корупційні схеми колишнього президента. "Але поки на місці прозахідного уряду експерти бачать тільки продовження політики "старої гвардії "режиму Януковича", - резюмується в статті.

"Небезпечні слова": Кремль налякали заяви Макрона і Кемерона про війська в Україні та удари по РФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:30

Прессекретар російського правителя Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі стурбовані та вважають "небезпечними" і такими, що "нагнітають напруженість" останні заяви президента Франції та очільника МЗС Великої Британії щодо можливої присутн...

Ворог стягує сили! До 500 тисяч військових: Чисельність російських військ в Україні значно збільшилася, - Павлюк

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:22

Чисельність російських військ на території України значно збільшилася з 2022 року. На тимчасово окупованих територіях перебуває від 510 000 до 513 000 російських військовослужбовців. Про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олек...