"Цинизм, который зашкаливает": У МЗС РФ поскаржилися на затримання судна "Норд" та пообіцяли "заходи у відповідь"

За словами речниці відомства Лаврова, "Україна знущається над простими людьми".

Затримане судно "Норд". Фото:ТСН

У Міністерстві закордонних справ РФ стверджують, що Україна взяла в заручники членів екіпажу судна "Норд" з анексованого Криму і погрожують заходами у відповідь. Про це на брифінгу в Москві заявила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

"Під надуманими приводами наших моряків фактично утримують в заручниках на території України. Щоразу під час спроби перетинання кордону в Києві вигадують все нові причини - аби не відпустити екіпаж до своїх родин", - стверджує Захарова.

За її словами, Україна заявляє про відданість демократії і верховенству права, а насправді "знущається над простими людьми". Вона назвала ситуацію із екіпажом судна "цинізмом, який зашкалює".

"Ми вимагаємо від України припинити знущання над моряками, дозволити їм безперешкодно повернутися до рідного Криму", - наголосила Захарова. Вона зазначає, що Росія розраховує на те, що світова спільнота засудить дії України стосовно членів екіпажу "Норда".

"Допоки наші громадяни не будуть випущені з території України, Росія залишає за собою право на застосування заходів у відповідь", - підкреслила Захарова.

Раніше Держприкордонслужба повідомила, що команда судна "Норд" в ніч на 8 квітня намагалася залишити територію України через автомобільний пункт пропуску "Гоптівка" у Харківській області на автомобілях із дипломатичними номерами РФ. Однак члени екіпажу пред’явили документи, які не дають права для перетину кордону.

Пізніше постійний представник президента в Автономній Республіці Крим Борис Бабін повідомляв, що окупаційна влада Криму намагається терміново передати членам екіпажу судна "Норд" паспорти громадян України, які зберігаються у них вдома, для в'їзду на півострів через КПВВ.

Речник Держприкордонслужби України Олег Слободян заявляв, що члени екіпажу судна "Норд" можуть поїхати до окупованого Криму, якщо на адмінкордоні покажуть паспорти громадян України.

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 29 березня

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 29.03.24 орієнтовно склали:

Чехія знайшла для України вже мільйон снарядів - ЗМІ

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:22

Учасники ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ підписали угоду, в межах якої Україна отримає мільйон артилерійських снарядів, повідомляє . Спочатку передбачалося закупити 800 тисяч снарядів: 500 тисяч калібру 155 мм та ще 300 тисяч -...