Тилова війна: Злий Одесит розповів, чому бойовики вдарили по Старій Миколаївці (карта)

Бої під Горлівкою, на околиці якої практично вийшла наша армія, не вщухають.

Ілюстрація: uapress.info

"Після того, як бійці 24-ї мехбрегати зайшли в селище Південне під Горлівкою, в окуповане місто стягнули значні сили з Донецька. Зокрема, у Горлівку прибули елітні підрозділи бойовиків "Сомалі" та "Кальміус". Бойові дії веде також "Пятнашка". По самому Південному б'ють з мінометів, а вилазка ворожої ДРГ 21-го травня коштувала життя двом нашим воїнам. Терористи також несуть втрати. Відомо про близько 10 убитих", - пише Злий Одесит для depo.ua, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Окрім цього, під Горлівкою напружена ситуація на північ від міста в районі Новолуганського, де контролює ситуацію "Донбас-Україна", ще й дуже успішно - в полон не так давно були взяті троє бойовиків. Традиційно гаряче у Зайцевому, яке вже понад рік не сходить з передовиць війни. Там практично доходить до вуличних боїв, а відстань між нашими та ворожими позиціями складає 500-1000 метрів. В ООС повідомили, що за минулу добу ворог здійснив 36 обстрілів у зоні бойових дій на Донбасі, 12 з яких із артилерії. Зі 120-мм мінометів прилетіло по Торецьку. Але найбільш важливе та цікаве повідомлення стосувалося Старої Миколаївки (колишня Правдіївка), по якій терористи стріляли зі 152-мм гармат.

В Старій Миколаївці до війни проживало близько 500 осіб. Відстань до Горлівки автошляхами 40 км. Але, якщо говорити про вогневу відстань - вона близько 30 км.

Вогонь вівся з Комсомольського району Горлівки. По селу близько 5 ранку випустили 17 снарядів 152-мм калібру. Один влучив у військовий склад, який розташовувався неподалік села в підвальному приміщенні двоповерхової будівлі. Снаряди здетонували, інтенсивність вибухів станом за 8 ранку зменшувалося. Хоча влада пригнала до села автобуси, щоб евакуювати місцеве населення. Снаряди вибухають на відстані 800-1000 метрів від Старої Миколаївки. ЗСУ відкрили вогонь у відповідь та знищили 2 гаубиці і артилерійські склади ворога. Окрім цього, у боях із ЗСУ загинуло чотири бойовика, а ще п'ятеро були поранені.

Варто зазначити, що подібні прицільні удари по наших тилах відбуваються регулярно. Як ЗСУ так і бойовики намагаються знищувати склади з боєприпасами. Тільки от нашій армії через "Мінськ" та заборону окремих генералів на ведення артилерійського вогню частіше за все доводиться робити це зусиллями диверсійних груп. Терористи ж стріляють великим калібром.

Весною 2017-го бойовики обстрілювали тили під Волновахою, а також стріляли по Ольгінці і Графському, де були наші склади. Використовували снаряди "Краснополь". Нещодавні обстріли Талаківки так само були спробою знищити позиції морпіхів, включно з боєприпасами.

Про місцерозташування складів ворог дізнається завдяки аеророзвідці та мережі інформаторів, яка, швидше за все, на звільнених терориторіях остаточно не знищена нашими спецслужбами. ЗСУ діють так само. Важливо, що склад у Старій Миколаївці був далеко не єдиним і не основним, тому угруповання військ під Горлівкою не страждатиме від нестачі боєприпасів.

Такі ситуації вкотре демонструють, чому в США заборонили Україні використовувати "Джавеліни" на Донбасі. Вони взагалі мають зберігатися на Західній та Центральній Україні, подалі від фронту. І це контролюватимуть безпосередньо американці. В умовах війни, коли ворогу вдається знаходити наші склади і вести прицільний вогонь, знаходження такої зброї неподалік фронту було б ризикованим. Але користь від "Джавелінів" хіба політична, бо в боях на Донбасі вони не "засвітяться" аж до моменту, коли терористи поновлять танковий наступ. А це сумнівно.

Окрім цього, обстріл Старої Миколаївки вкотре нагадав, що жителі умовного Торецька постійно живуть під прицілом. Відстань до нього від Горлівки ближча. Також варто звернути увагу на те, що внаслідок обстрілу Старої Миколаївки про поранених місцевих не повідомлялося. Вогонь був прицільний. Кілька днів тому в соцмережах жителі Горлівки писали, що під виглядом бійців "Кальміуса" у місто приїхали кадрові росіяни. Українські ж військові вже давно навчилися розрізняти, хто стріляє. І коли вогонь ведуть росіяни він набагато прицільніший, ніж у бойовиків. А це вже свідчить про те, що Москва кидає значні сили на те, щоб відкинути нашу армію подалі від околиць міста".

У Кремлі відповіли на ідею Макрона щодо "олімпійського перемир'я" в Україні

вівторок, 16 квітень 2024, 15:56

Кремль відхилив заклик президента Франції Еммануеля Макрона до "олімпійського перемир'я" в Україні. Як пише The Guardian, речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що є дещо, що "значно ускладнює процес розгляду подібних ініціатив", передають Патр...

"Чому цього не було?": Костенко розповів про дискусії в Раді щодо демобілізації

вівторок, 16 квітень 2024, 15:49

Однією з найбільш чутливих тем в українському суспільстві залишається питання демобілізації військових. Верховна Рада України 11 квітня схвалила у другому читанні закон про мобілізацію, однак через оперативну ситуацію на фронті із нього вилучили правку...