У Гундяєва намагаються врятувати УПЦ МП від "церковного законопроекту" - речник УПЦ КП

​Євстратій Зоря наголосив на абсурдності ситуації, коли йдеться про незалежність і самостійність Української церкви, яка прописана в статуті РПЦ.

Євстратій Зоря. Фото:Укрінформ

Рішення Російської православної церкви (РПЦ) щодо її філії в Україні (УПЦ МП) є спробою захистити її від так званого церковного законопроекту. Таку думку у коментарі ТСН висловив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, керівник Інформаційного відділу Київської патріархії Євстратій Зоря, зазначають Патріоти України.

"Очевидно, що є серйозне занепокоєння законопроектом №5309, який перебуває на розгляді у Верховній Раді (його вже підтримав профільний комітет ВР, проект очікує на перше читання у сесійному залі) про релігійні організації, центри яких перебувають у країні-агресорі. Тож в першу чергу, мета цих рішень, які були прийняті в Москві, - це спробувати убезпечити церкву Московського патріархату в Україні від впливу цього законопроекту, якщо його буде прийнято", - зауважив речник УПЦ КП.

Водночас Євстратій Зоря наголосив, що це рішення РПЦ, в якому зокрема йдеться про те, що УПЦ МП відтепер матиме центр керування у Києві, а не в Москві, не врятує українську філію Московського патріархату у разі ухвалення законопроекту, адже УПЦ МП все одно лишається у складі РПЦ, керівний центр якої розташований у країні-агресорі - в Російській Федерації.

Архієпископ зауважив, що по суті "жодного рішення про надання більшої самостійності УПЦ немає".

"Я відчуваю абсурдність ситуації, коли йдеться про незалежність і самостійність Української церкви, яка прописана в статуті Російської православної церкви", - наголосив він.

"І те, що вони в статуті написали, що керівний центр розташований у Києві, - це те ж саме, як вони останні 25 років говорять, що це церква не Московського патріархату, а Українська православна церква, яка жодним чином з Москвою не пов'язана, тільки молитвами і богослів'ям.

Але ж, якщо це так, тоді чому митрополит Онуфрій звертається до Архієрейського собору з проханням вносити зміни до статуту Російської православної церкви? Якщо вони такі самостійні і незалежні, то такого взагалі не мало би бути. А так це виглядає, якби Верховна Рада зверталася до Державної Думи РФ з проханням внести зміни до Конституції Росії в чомусь, що стосувалося б України", - зауважив Євстратій Зоря.

Як повідомлялося раніше, 30 листопада на засіданні Архієрейського собору РПЦ глава Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій попросив підкреслити особливий статус Української православної церкви Московського патріархату в статуті РПЦ

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...