"У Кремлі вирішили випробувати "інструмент стримування", - Портников про небезпеку для України

"Смерть останнього голови Верховної Ради СРСР Анатолія Лук'янова є непоміченою подією для більшості українських громадян", - пише у своєму блозі Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Найближчий соратник Михайла Горбачова, який зрадив свого благодійника у серпні 1991 року заради союзу з членами ГКЧП - але так і не наважився увійти до складу комітету путчистів, Лук'янов не виглядає яскравою політичною фігурою. Але при цьому всі ми живемо в умовах, які створені його політичними розрахунками. І це не перебільшення.

Саме Лук'янов є автором концепції, згідно з якою утримання радянських республік має відбуватися шляхом провокування розколу і міжнаціональних конфліктів у них. Ця концепція була активно підхоплена чекістами, які домагалися посилення своєї ролі в умовах нової нестабільності. Але її спонсором був саме союзний центр - “16-а республіка”, за влучним визначенням одного з радянських журналістів-чекістів. Анатолій Лук'янов був не просто головою парламенту цієї “16-ї республіки”, він був архітектором її виживання і, як зараз кажуть, “куратором” її сепаратистських проектів.

З Литвою - першою зі збунтуваних республік - розправитися за допомогою національних конфліктів не виходило. Росіян там було не дуже багато і хоча союзний центр намагався активувати польський національний рух, полякам він традиційно не довіряв. Однак вже у Латвії та Естонії шовіністи продемонстрували свої можливості: на противагу Народним фронтах, які виступали за самостійність республік створили інтерфронти, стали говорити про “російську Ригу” та “російську Нарву”. Але справжня катастрофа сталася, коли взялися за Грузію і Молдову. Конфлікти у Абхазії, Південній Осетії, Придністров'ї не врегульовані досі і мало хто пам'ятає, що починалися вони ще тоді, коли існував Радянський Союз.

За допомогою аналогічного інструменту намагалися підірвати і владу Єльцина у РРФСР. Відповіддю союзного центру на суверенітет Росії стала суверенізація російських автономій - цей процес тоді активно підтримували в Кремлі. Наслідки цієї суверенізації стануть очевидні вже після краху СРСР. Жодна автономна республіка союзною так і не стала просто тому, що зник Радянський Союз. Ба більше - готовність Єльцина погодитися з його зникненням була пов'язана не тільки з бажанням позбутися Горбачова, а й з прагненням позбавити російські автономії можливість виходу зі складу Росії. Однак самі процеси суверенізації не зупинилися, їхнім результатом стали дві чеченські війни і остаточне оформлення у самій Росії авторитарного чекістського режиму.

Чому концепція Лук'янова не застосовувалася тоді до України пояснити просто. Після перемоги Єльцина на виборах голови Верховної Ради РРФСР, а потім і президента Росії саме Україна стала головною надією “16-ої республіки”. Однак вже після краху Радянського Союзу, коли Лук'янов перетворився на політичного пенсіонера, його підходи були повністю успадковані новим російським керівництвом. Якщо у своїй країні новий Кремль безжально придушував спроби відокремитися від Росії, то у сусідів він допомагав сепаратистам, підтримував їх, створював нові конфлікти. Віце-президент Росії Олександр Руцькой особисто приїхав до Тирасполя підтримати владу Придністров'я - незважаючи на те, що керівництво цієї вигаданої в Москві “республіки” підтримало ГКЧП, а президент Молдови Іон Снігур підтримав Єльцина. “Суверенітет” Придністров'я стала забезпечувати російська армія. З Абхазією і Осетією Єльцин обдурив і першого грузинського президента Звіада Гамсахурдіа, і його наступника Едуарда Шеварднадзе.

Але найважливіше - так це те, що у Кремлі вирішили випробувати “інструмент стримування” на Україні, якщо вже ця країна не хоче будувати нову союзну державу. Так і дійшли до анексії Криму та окупації Донбасу. І в результаті не тільки грузини з молдаванами, а й ми з вами стали жити у країні Лук'янова, країні, яка не контролює власні кордони. Спадщина колишнього голови Верховної Ради СРСР виявилася довговічнішою за його довге життя".

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...