У скільки обійдуться президентські вибори в Україні: Названо шалену суму (інфографіка)

Вибори в Україні в 2019 році зібрали рекордну кількість кандидатів на крісло гаранта - 44 людини, через що українцям доведеться переплатити за вибори президента ще 10 млн гривень. Стало відомо, як відіб'ється збільшення видатків ЦВК на президентські вибори в Україні в 2019 році на матеріальному добробуті українців, повідомляють Патріоти України.

До реєстрації кандидатів ЦВК розраховував витратити на вибори в Україні близько 266 млн грн. Сума була розрахована на 25 кандидатів у президенти. Так як про свій намір керувати країною заявило 44 людини, кошторис збільшився на 9,9 млн грн. Бюджет виборів в Україні в 2019 році в цілому становить 2,3 млрд грн. Про те, скільки українці витратять на вибори президента можна розрахувати виходячи з кількості громадян. 34 мільйони українців заплатять по 66,14 грн за президентські вибори.

Якщо рахувати в гривні - кошторис виборів досяг рекордних масштабів. Для прикладу, в 2010 році вибори гаранта обійшлися в 1,53 млрд грн, в 2014-му - 1,97 млрд грн. Але якщо порівнювати в доларовому еквіваленті, нинішні вибори будуть дешевше: у 2010-му, при курсі 8 грн/долар, їх бюджет склав $191 млн, в 2014-му (11,77 грн/долар) - 167 млн грн. А в цьому році, виходячи з курсу 27 грн, - $87 млн.

Рекорди ставляться не тільки у кількості учасників, розміру бюджету, але і в бюлетенях - на виборах в 2019 році українців здивує довжина бланка. За попередніми розрахунками, довжина бюлетеня складе 115 сантиметрів. До цього найбільш об'ємний список претендентів був у 2004 році - довжина бюлетеня була всього 67 см. Але і в цьому питанні все ще не до кінця вирішено: до 8 березня Центрвиборчком повинен остаточно затвердити форму бюлетеня, його колір і текст, а потім - і сам бюлетень до другого читання.

Відомий політолог Руслан Бортнік вважає, що кількість кандидатів у президенти України ще зменшиться. "Деякі люди необхідний піар вже отримали, а гроші можна і зекономити. Це стосується кандидатів з так званої третьої або четвертої категорії: ті, хто витрачали свої гроші або йшли тільки за ситуативним піаром, легко можуть знятися. В кінцевому підсумку кандидатів може залишитися менше сорока. Точно спрогнозувати тут ситуацію, звичайно, складно: ніхто не знає, що у претендентів в голові. Але я думаю, що людей 15-17 із загального числа кандидатів - люди, які вже отримали базові речі, на які націлювалися: піар, статус та посвідчення кандидата в президенти. Вони вже сфотографувалися з "скоринкою", тепер у них з'явилася спокуса заощадити гроші. Особливо якщо ніхто з серйозних претендентів з ними не домовиться", - вважає політолог.

Слід зазначити, що заставу у 2,5 млн грн повертають тільки в трьох випадках. Якщо претендент зняв свою кандидатуру з перегонів, претендентам, які вийшли в другий тур, і переможцеві виборів в один тур.

Джерело: Сегодня

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...