У США пожвавився судовий процес над "хрещеним батьком" Юлії Тимошенко

У ГПУ наголосили, що на сьогодні в Україну вже повернуто $15 млн Лазаренка за рішенням швейцарського суду.

Павло Лазаренко. Фото:Еспресо.TV

Українська прокуратура і американські партнери зацікавлені в якнайшвидшому завершенні процесу в США над колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком з позитивним для обох сторін рішенням, після чого почнуться переговори щодо розподілу активів. Про це розповів заступник Генерального прокурора України Євген Єнін, передають Патріоти України з посиланням на Інтерфакс.

Він нагадав, що на сьогодні в Україну повернуто $15 млн Лазаренка за рішенням швейцарського суду.

"Окрім того, на рахунках у п'яти різних країнах - Швейцарії, Гернсі, Ліхтенштейні, Антигуа, Литві - заарештовано близько $200 млн. Їх заарештовано і в рамках кримінального провадження, порушеного в Україні, і в рамках цивільного процесу, пов'язаного з кримінальним, на території США", - зазначив заступник генпрокурора.

За його словами, наразі українська та американська сторона спільно працюють над "максимально швидким завершенням цього процесу".

Як зазначив Єнін, для цього група американських слідчих і прокурорів вже неодноразово приїжджала в Україну, а Генпрокуратура України забезпечувала проведення допиту свідків, зокрема колишніх прем'єр-міністрів і членів уряду.

Також заступник генпрокурора розповів, що українська сторона на запити американських партнерів надавала значну кількість матеріалів із кримінального провадження, які підтверджують саме корупційний характер коштів, отриманих Лазаренком і його спільниками.

"На сьогодні судовий процес у США триває. Нагадаю, він триває вже понад 8 років, і ми сподіваємося, що він входить у свою фінальну стадію. Після того, як у США процес завершиться, - сподіваємося, з позитивним для нас всіх рішенням, – почнуться переговори про розподіл конфіскованих активів", - додав Єнін.

Він пояснив, що Україна на підставі Конвенції про боротьбу з корупцією може отримати частину коштів як країна, що постраждала від зазначених корупційних злочинів, а також як країна, яка активно сприяла розслідуванню злочинів.

"Саме зараз триває делікатна частина цього процесу. Я не відкидавби навіть можливість певних компромісів між правоохоронними структурами США і Лазаренком. Йдеться про можливість медіації (позасудове вирішення спору з залученням третьої сторони – ред.)", – сказав заступник генпрокурора.

Відповідаючи на запитання про те, чи припинено розслідування справи щодо Лазаренка в Україні, Єнін уточнив:

"Є певні процесуальні моменти. У зв'язку з відсутністю Лазаренка на території України, перебування його в розшуку, провадження призупинено".

При цьому процесуального статусу у лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко в цьому кримінальному провадженні, за словами Єніна, немає.

Також заступник генпрокурора розповів, що кілька місяців тому американські партнери поінформували українську прокуратуру про вручення Лазаренку оновленої підозри, яка охоплює окремі аспекти як щодо організації вбивства народного депутата Євгена Щербаня, так і низки корупційних злочинів.

"І ми на цьому етапі є певною мірою заручниками того процесу, який відбувається на території США", – підсумував заступник генпрокурора.

Відпрацювали точно: Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:27

Бійці Національної гвардії знищили російську станцію радіоелектронної боротьби на Запорізькому напрямку, передають Патріоти України. "На Запорізькому напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили чергову станцію радіоелектронн...

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...