У Верховній Раді пропонують дозволити пити пиво досвідченим водіям

Нардепи також пропонують ввести градацію санкцій залежно від ступеня сп'яніння.

Водіям можуть дозволити пити пиво. Фото: ONLINE.UA.Щодня в Україні затримують близько 100 нетверезих водіїв, згідно з даними управління з безпеки дорожнього руху МВС. У вихідні дні та по п'ятницях статистика збільшується до 150 осіб, але це тільки ті, кого вдалося спіймати. Справжня ж кількість потенційно небезпечних порушників більша, пишуть Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

У Верховній Раді підготували новий пакет пропозицій із боротьби з пияцтвом за кермом серед українських водіїв.

Нардепи пропонують ввести градацію санкцій залежно від ступеня сп'яніння. Щоб людина з вмістом алкоголю в крові 2,50 проміле мала жорсткіше покарання, ніж водій, у якого виявили 0,3 проміле.

"Градація санкцій потрібна. І не тільки для нетверезих водіїв, а й з усіх видів порушень Правил дорожнього руху. Сподіватимемося, що ідея отримає форму закону і ми зробимо перший крок до розумних змін", - говорить експерт з безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.

Також пропонують підняти алкогольний поріг. Допустимий поріг алкоголю в крові планують підняти з 0,2 до 0,5 проміле. Але не для всіх, а тільки для досвідчених водіїв. Медики підтверджують, що людина, яка має великий досвід водіння, менш схильна до впливу алкоголю, коли перебуває за кермом. Але для водіїв, у яких немає як мінімум 2-х років стажу, повинна залишитися колишня норма. І для водіїв комунального транспорту теж. Водночас, низка експертів вважають, що підняти поріг до 0,5 проміле - це провокувати водіїв на вживання алкоголю.

На думку авторів напрацювань, поліції треба дати право на випадкові перевірки за принципом "коли завгодно і де завгодно". І стимулювати поліцейських до таких перевірок. Це не означає, що поліцейські зупинятимуть будь-кого і всюди. Патрулі можуть працювати в районі питних закладів і перевіряти водіїв, які їх відвідували. Це звичайне відпрацювання з метою профілактики. Припускають, що в цих цілях будуть ефективніше використовувати систему контролю за типом "Межа", яка за номерним знаком видає історію автомобіля. Якщо за ним вже існують порушення, таких водіїв обов'язково слід перевіряти.

Депутати пропонують запровадити "пункти тверезості". Цю пропозицію автори обґрунтовують світовим досвідом. У певний день і час на жвавій дорозі виставляють спеціальний знак і чергують кілька патрулів. Правоохоронці зупиняють машини і перевіряють водіїв.

Також пропонують ввести практику передавання інформації про порушення ПДР страховим компаніям. Що частіше водій порушує правила, то дорожчим для нього має бути страхування, оскільки така людина - об'єкт ризику.

У Раді вже зареєстрували законопроект про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема, пропонують збільшити термін накладення стягнення з 3 до 6 місяців.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...