Убили "не того": Експерт пояснив, чому спецслужби РФ ліквідували Литвиненка

Спочатку російська спецслужба планувати вбити Бориса Березовського, а не його помічника Литвиненка.

Володимир Путін і Борис Березовський. Ілюстрація:tsn.ua

Російські спецслужби під керівництвом президента РФ Володимира Путіна планували вбити бізнесмена Бориса Березовського, що жив у Лондоні, але зупинилися на його соратникові, екс-співробітникові ФСБ Олександрі Литвиненку. Про це заявив у статті для Апострофа російсько-американський історик Юрій Фельштинський, який особисто знав Литвиненка, отруєного в Лондоні в 2006 році, передають Патріоти України.

"Усунення Литвиненка було дуже складною операцією, яка довго готувалася. Почалася вона як операція з усунення втікача до Лондона Бориса Березовського (російський бізнесмен жив у Британії з 2001 року, в 2013-му був знайдений мертвим, одна з версій смерті - самогубство, - ред.), і лише в якийсь момент перенацілилася на Литвиненка. Заднім числом зрозуміло, що рішення прибрати спочатку Литвиненка, а потім вже Березовського, було з точки зору завдань і цілей Путіна і ФСБ правильним", - вважає він.

Таке "переключення" історик пояснив наступним чином: "Якщо Ви проаналізуєте активність Березовського до і після вбивства Литвиненка, то на превеликий подив побачите, що Березовський після цього злочину знітився.

Можна було б очікувати, що він використовує це зухвале вбивство свого багаторічного співробітника в центрі Лондона, та до того ж за допомогою радіоактивної отрути, для нескінченної, щоденної жорсткої критики свого головного політичного опонента - Путіна.

Замість цього Березовський замовк, практично перестав давати інтерв'ю, рідко-рідко щось писав або говорив. Тобто сталося щось дивне: тепер, коли в руках Березовського нарешті опинився сильний козир - усунення Путіним британського громадянина - Березовський, який раніше Путіна критикував при будь-якій можливості, замовк".

"Звичайно, йому доводилося відповідати на запитання журналістів про смерть Литвиненка. Але ініціатором цих інтерв'ю Березовський не був. Я не хочу сказати, що Березовський злякався.

Він не злякався. Він зрозумів у цей момент, що остаточно програв, що правила затіяної ним з Путіним гри змінилися, і за такими правилами Березовський грати не може, тому що він був шахістом і планував виграти у Путіна в шахи.

А Путін виявився звичайним гебешним маніяком-м'ясником типу Ягоди, Єжова і Берії. У такого супротивника Березовський виграти не міг", - резюмував Фельштинський.

Він зауважив також, що Андрій Луговий, визнаний британським судом одним з виконавців убивства, близько спілкувався і з Березовським і міг його отруїти.

Відзначимо, що Володимира Путіна британський суд нещодавно назвав серед "імовірних замовників" вбивства Литвиненка.

Третій номер в ієрархії Міноборони РФ: ФСБ допитала ще одного заступника Шойгу, - британська розвідка

середа, 1 травень 2024, 13:54

ФСБ допитала першого заступника міністра оборони Росії Руслана Цалікова у справі про корупцію в міністерстві - це фактично "третій номер" в ієрархії Міноборони РФ після Шойгу. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у мережі X (Twitter)...

Окупанти обстріляли КАБами селищі на Харківщині: Загинули батько з донькою, є поранені, в тому числі дитина (фото)

середа, 1 травень 2024, 13:32

У центрі Золочева під час удару керованими авіабомбами загинули батько і донька. Чоловікові було 62 роки, його доньці — 38. Це місцеві жителі, у момент удару вони сиділи в автівці, повідомляють Патріоти України. Також були поранені шестеро людей, зокре...