Україна має протиснути свій інтерес: Чубаров пропонує розширити Мінський процес питанням повернення Криму

Всупереч волі Кремля та пацифістським трендам Заходу. Адже наші союзники готові до часткових компромісів, бо прагнуть швидкого результату. Україна ж не повинна йти на поступки, втрачаючи свою територію.

Рефат Чубаров. Фото:ru.krymr.com

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що розширення Мінського процесу включенням теми повернення Криму є доцільнішим, ніж створення нового формату переговорів, оскільки дозволяє в єдиному контексті системно розглядати всі питання, пов'язані з відновленням територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Про це пише видання DT.UA, інформують Патріоти України.

Але цей варіант, на його думку, важче реалізувати, бо "західні партнери хочуть швидких "результатів по Донбасу". При цьому Чубаров пропонує брати приклад з Росії — щодо тлумачення Мінських домовленостей, метою яких було й відновлення територіальної цілісності України, а від західних партнерів вимагати практичних кроків на підтвердження їхніх запевнень, що вони ніколи не змиряться з окупацією Криму.

Передусім це відмова від формули, що стосовно Донбасу й Криму є окремі санкції. "Буквально тиждень тому деякі наші партнери казали: "Ми не можемо відходити від наших обіцянок". Я сказав, що це ні в якому разі не є відходом від обіцянок.

Ми беремо Мінські домовленості, а там ідеться про територіальну цілісність України. Тут питання інтерпретації. Ми наситилися за два роки інтерпретаціями пана Путіна! Годі вже всіх обманювати.

Ми вважаємо, що в питанні відновлення територіальної цілісності України, закріпленої Мінськими домовленостями, є й деокупація Криму", — каже Чубаров.

"Ідею про створення міжнародного майданчика для переговорів про повернення Криму Меджліс кримськотатарського народу обговорює з літа 2015 р. на всіх зустрічах із провідними світовими політиками й керівництвом України", — сказав у коментарі виданню Чубаров.

"Неминучість обговорення питання деокупації Криму очевидна для всіх, зокрема й для Владіміра Путіна. Категорично відкидаючи будь-які спроби навіть згадувати про Крим у контексті російсько-українського конфлікту, Путін, проте, готується до жорсткої сутички в надії залишити за Росією Крим в обмін на поступки в усіх інших вимогах України й міжнародного співтовариства.

Ініціативу президента України щодо створення міжнародного формату для переговорів з повернення Криму Росія вже сприйняла в багнети. Більше того, я не виключаю гучних демаршів і ультиматумів з боку Росії з погрозами перервати діалог із врегулювання ситуації на Сході України.

Водночас запропоновані Україною кроки — переговори замість війни — не може не прийняти міжнародне співтовариство", — вважає лідер меджлісу.

Тікай, Федорович, тікай... На головному пропагандистськоу телешоу путіна раптово рознесли Януковича

середа, 24 квітень 2024, 6:24

На росТБ пропагандисти договорилися до того, що Янукович також був фашистом й русофобом. Його обзивали останніми словами, хоча самі просували цю кандидатуру. Про це говорить журналіст Денис Казанський. Один із гостей ефіру, який перейшов на бік ворога,...

Байден з підписом обіцяє не тягнути: Сенат США підтримав проголосований палатою Представників законопроект Джонсона про допомогу Україні

середа, 24 квітень 2024, 5:48

Вночі 24 квітня (за Києвом) Сенат США схвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, де на підтримку України передбачено понад 60 млрд доларів. . Як стало відомо з трансляції засідання, законодавці схвалили цей пакет переважною більшістю голосів. ...