Україна "знищила жіночий монастир": На росТБ показали сюжет про "злих бандерівців-розкольників" (відео)

Пропагандисти Кремля показали вщент знищений Донський Свято-Іверський жіночий монастир, на території якого були розташовані позиції найманців "ДНР".

Зруйнований монастир поблизу ДАПу. Фото: скріншот з відео.

Державний канал «Россия-24» показав у своєму сюжеті понівечений монастир поблизу Донецького аеропорту. Там розташовувались позиції бойовиків – на той момент він був бойовою позицією формувань, що штурмували Донецький аеропорт, передають Патріоти України.

3 січня 2019 року федеральний канал «Россия-24» випустив спецрепортаж із окупованої території Донецької області, в якому критикують автокефалію Православної церкви України та називають її черговим «розколом». Сюжет присвячено церквам УПЦ (Московського патріархату) на непідконтрольній Києву території. Серед інших, там показаний Донський Свято-Іверський жіночий монастир, вщент знищений війною. Він стоїть впритул до Донецького аеропорту.

Ось де розташований храм – на півночі злітна смуга ДАПу:

Російського журналіста Олександра Лук'янова водить територією настоятелька монастиря ігуменя Михаїла. «В цьому будиночку ми жили, тут у нас була сестринська, кухня, тут бібліотека і пічечка», – розповідає настоятелька, вказуючи на понівечену споруду. Тут майже зруйновано і церкву, і житловий корпус. Далі ігуменя розповідає, як під час обстрілів монахині збиралися у храмі та читали акафист, що їх і врятувало. «Тут у нас були городи, ми самі себе забезпечували, все росло», – каже жінка.

«Серед інших, тут можна почути особливу молитву про мир і припинення міжусобної боротьби в Україні», – коментує журналіст відновлення богослужінь у напівзруйнованому храмі. Між монастирем і злітною смугою аеропорту розташований цвинтар. «Артилерійські снаряди, які прилетіли з того боку лінії зіткнення, тут навіть мертвим не дають спокою», – каже автор, показуючи поламані хрести на могилах.

Сюжет сповнений відео палаючих будівель, церковної бані у вогні, диму над кладовищем, а попереду – видніється Донецький аеропорт і його метеовежа.

А ось що показували бойовики російських гібридних сил про це місце у 2014-15 роках.

Російські та сепаратистські ресурси демонстрували, що на території храму розташовані позиції бойовиків. «Оставлять святыню воины Донбасса не намерены», – мовиться в одному з таких сюжетів на російському каналі «Звезда». У ньому бойовик говорить, що «матушка добро дала, сказала захищайте, все, як можете».

В іншому репортажі бойовик, що називається членом угруповання «Спарта», каже, що це угруповання займає позиції у храмі з листопада 2014 року, а раніше там розташовувались угруповання «Моторола» і «Гіві». Він також каже, що говорив з матушкою, яка «плаче, що все руйнують».



Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:00

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...