В Аграмунта не знайшлося жодного слова підтримки українцям? Ми не дамо нікому забути про окупацію Криму і Донбасу - Геращенко

Віце-спікер ВР здивована, що у вступному слові президент ПАРЄ Педро Аграмунт згадав теракти в різних країнах світу, але жодним словом не згадав українські родини, які втратили своїх дітей в результаті війни на Донбасі.

Ірина Геращенко. Фото:www.unn.com.ua

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) буде піднімати питання звільнення політичних в'язнів і закличе керівництво ПАРЄ сприяти цьому. Про це в ефірі телеканалу 112 Україна повідомила представник України в ПАРЄ, народний депутат від БПП Ірина Геращенко, інформують Патріоти України.

Вона підкреслила, що в ПАРЄ українська делегація нагадає про журналіста Романа Сущенка і режисера Олега Сенцова, які утримуються в Росії.

"Ми не дамо нікому - проросійським силам чи проросійським депутатам, якими напхана ця територія в Страсбурзі - забути про окупацію Криму і Донбасу", - підкреслила Геращенко.

Вона здивована тим, що переобраний на другий термін президент ПАРЄ Педро Аграмунт в своєму вітальному слові не згадав Україну.

"Звичайно, українську делегацію надзвичайно турбує те, що президент ПАРЄ в своєму вступному слові згадав теракти в різних країнах світу, вшанував пам'ять дітей, які загинули в автокатастрофі в Італії ... Звичайно, наші співчуття батькам, які втратили дітей, це жахливо, але як таке можливо, що в словах Аграмунта і в його серці не знайшлося жодного слова підтримки українським сім'ям і батькам, які втратили своїх дітей?" - запитала Геращенко.

Народний депутат розповіла деталі заходів, які Україна проводить в рамках зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи.

"У понеділок ключовим нашим "сайд-івентом" був захід, присвячений окупації Криму, порушення прав кримських татар і політв'язнів, яких утримують в російський в'язницях. Сьогодні ми провели великий захід, присвячений порушення прав дітей на окупованому Донбасі", - повідомила Геращенко.

Член української делегації навела статистику жертв війни на Донбасі.

"Більш 1,7 млн дітей по обидва боки лінії розмежування страждають від конфлікту, майже 2 тис. дітей залишилися сиротами в результаті конфлікту, розв'язаного Росією. Як мінімум 68 дітей вбиті, 186 - поранені, і це дуже страшні поранення від мін, пострілів. У нас є діти, які втратили всі кінцівки. І ми не можемо про це забувати і не говорити, хто вбивця, хто та країна, яка постійно поставляє зброю і міни. Про це ми сьогодні говорили під час заходу", - додала Геращенко.

Зимова сесія ПАРЄ проходить в Страсбурзі з 23 січня по 27 січня. Вчора Аграмунт був переобраний на другий термін в якості президента ПАРЄ. Він виступив за зняття політичних санкцій з делегації РФ в асамблеї.

Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ в квітні 2014 року - відразу після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі. 28 січня 2015 року ПАРЄ прийняла резолюцію, в якій продовжила санкції проти Росії і позбавила її права голосу до квітня.

В знак протесту делегація РФ заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ до кінця 2015 року. У січні 2016 року РФ відмовилася подавати заявку на підтвердження повноважень на 2016 рік.

Вчора стало відомо, що Держдума РФ не прислала в Парламентську асамблею Ради Європи список своїх представників, тому в 2017 році в ПАРЄ не буде російських делегатів.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...