У ГПУ є свідчення про 134 масові страти на Донбасі

Йдеться про масові вбивства військовослужбовців і цивільного населення терористами "ЛДНР" у Слов'янську, Горлівці, Макіївці та у районі Іловайська Донецької області.

ГПУ дізналась про масові страти терористами Донбасу. Фото: Еспресо.

Люди, які побували в полоні бойовиків "ДНР" і "ЛНР", повідомили про масові страти, скоєні бойовиками і російськими військовими на Донбасі. Вони є свідками у провадженні щодо широкомасштабних та систематичних порушень законів і звичаїв ведення війни. Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури України на запит "РБК-Україна", передають Патріоти України.

На даний час у досудовому розслідуванні як потерпілих допитали понад 900 осіб, які безпосередньо утримувалися у полоні та зазнали тортур, катування та нелюдського поводження з боку представників незаконних формувань.

"Зокрема, потерпілі повідомили, що вони були свідками вбивства 134 військовослужбовців та цивільних осіб, 121 з яких на цей час не ідентифіковано", – повідомила Генпрокуратура.

"Разом із тим, під час розслідування виявлені факти вбивства військовослужбовцями Збройних сил Російської Федерації та учасниками терористичних організацій ДНР і ЛНР полонених військовослужбовців та цивільних осіб", – додало відомство.

"На цей час з показань допитаних потерпілих ідентифіковано 13 осіб, що були вбиті учасниками терористичних організацій ДНР і ЛНР", – уточнили у ГПУ.

Зазначається, що зі свідчень відомо про масові вбивства у Слов'янську, Горлівці, Макіївці та у районі Іловайська Донецької області.

На причетність до вчинення цих злочинів слідчим шляхом перевіряють понад 10 осіб із числа бойовиків т. зв. "ДНР" і "ЛНР" та військовослужбовців Збройних сил РФ.

Минулого літа в доповіді управління верховного комісара ООН із прав людини "Відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 по травень 2016 року" зазначалося, що в результаті страт на Донбасі загинули кілька сотень людей.

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...