"В Україні вас не зустрічають доброзичливо": Опубліковано стенограму переговорів патріарха Варфоломія з главою РПЦ Кирилом

Варфоломій у розмові із Кирилом підкреслив, що питання автокефалії Української церкви не піднімав тільки екс-президент країни Віктор Янукович.

Вселенський патріарх Варфоломій та патріарх Кирило. Фото: ЕРА.

Переговори Вселенського патріарха Варфоломія і глави Російської православної церкви Кирила показали повну розбіжність у питанні надання автокефалії Українській православній церкві. Про це свідчать фрагменти стенограми бесіди священнослужителів на зустрічі в Туреччині в серпні, опубліковані грецьким церковним виданням Orthodoxia.Info, передають Патріоти України.

"Українці не почуваються комфортно під владою Росії і бажають бути абсолютно вільними на релігійному і політичному рівні і тому попросили Церкву-Матір допомогти їм. Церква-Матір вважає їх запит законним і буде слідувати тій політиці, яка була визначена на останній сесії Священного Синоду", - сказав патріарх Варфоломій.

Він додав, що українська влада одноголосно просить про надання автокефалії. Варфоломій підкреслив, що це питання не піднімав тільки екс-президент країни Віктор Янукович. "Крім колишнього президента Януковича, якого я зустрів 10 років тому, всі інші просили і благали Вселенський патріархат про надання автокефалії. В останні роки не тільки президент Порошенко але і парламент країни прийняли відповідні рішення", - зазначив він.

У відповідь на ці слова глава РПЦ Кирило заявив, що всі ті, яких згадав Варфоломій, "представляють одну і ту ж політичну силу". "Вони хочуть автокефалію з метою зміцнити свою владу, яку захопили незаконно. Народ буде їх скидати і виганяти з влади, тому вони хочуть отримати автокефалію, щоб утриматися при владі з підтримкою авторитету Вселенського патріархату", - сказав він.

У свою чергу, патріарх Варфоломій нагадав Кирилу, що він не може відвідати Україну і що багато священнослужителів не згадують його під час святого богослужіння. "Хіба ви вважаєте, що це не є проблемою? Чи не це переконливий доказ того, що вас не зустрічають доброзичливо?", -запитав він у глави РПЦ.

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...