"Варфоломій живе в іншій реальності": В УПЦ МП прокоментували томос

Архієпископ Климент вважає, що за фактом ні про яку автокефалію для ПЦУ мова нібито не йде, оскільки всі важливі церковні рішення в Україні повинні будуть узгоджуватися з Константинопольським патріархатом.
Архієпископ Климент. Фото: Правмир.

Глава інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент заявляє, що підписання томосу про автокефалію для Православної Церкви України відбулося з боку Константинопольського патріархату з порушенням канонічних церковних правил. Про це він заявив в суботу в коментарі російському інформагентству ТАСС, передають Патріоти України.

"Цей документ створений і підписаний з ігноруванням всіх фундаментальних канонічних правил, за якими живе не тільки наша церква, а й всі інші помісні церкви", - сказав Климент.

"Ми сьогодні спостерігали завдяки трансляції, що патріарх Варфоломій співслужив розкольникам. Згідно з апостольськими правилами, той, хто співслужить розкольникам, є сам таким, хто ухилився в розкол", - вважає архієпископ.

Він підкреслив, що УПЦ МП з величезним болем констатує цей факт і вважає, що це не "тільки особиста духовна драма патріарха Варфоломія, а й величезна спокуса для віруючих людей".

Представник УПЦ МП також розкритикував згадку президента України Петра Порошенка в тексті томосу про автокефалію Православної Церкви України. "Справа в тому, що патріарх Варфоломій живе в іншій реальності. Очевидно, йому складно зрозуміти, що в європейських державах повноваження державної влади та повноваження церкви чітко розмежовані", - сказав він.

Климент вважає, що за фактом ні про яку автокефалію для ПЦУ мова не йде, оскільки всі важливі церковні рішення в Україні повинні будуть узгоджуватися з Константинопольським патріархатом. Це ж стосується і Святого мира, яке буде надаватися новій українській церкві також цим патріархатом.

"У нас підвищений тиск і прискорене серцебиття": Путін навчив Німеччину боятися, - німецький журналіст

субота, 11 травень 2024, 6:26

Володимир Путін з його постійними ядерними погрозами став для Німеччини "майстром страху", якому регулярно вдається лякати німецьке суспільство. Таку думку висловив колумніст німецького видання BILD Франц-Йозеф Вагнер. "Він знову домігся цього. У нас п...

Надійної техніки на полі бує стане більше: Канадський виробник броньовиків Roshel відкриє завод в Україні

субота, 11 травень 2024, 5:00

Канадська компанія Roshel, яка виробляє броньовані автомобілі Senator зокрема для потреб ЗСУ, планує частково локалізувати своє виробництво в Україні. . Броньовики Senator початково були створені для операцій правоохоронних органів Північної Америки, ...