Вашингтон йде прямо в пастку, яку розставив Путін: Чим небезпечне введення миротворців на Донбас - The Wall Street Journal

Деякі дипломати США вважають, що ризиків можна уникнути, наприклад, не починаючи процес скасування санкцій проти Росії до повного відновлення миру на Донбасі.

Чи дасть Путін миротворцям можливість контролювати кордон? Ілюстрація: Рейтерс.

Багато західних дипломатів розмірковують над тим, чи розміщення миротворчої місії на Донбасі є розумною домовленістю з президентом РФ Володимиром Путіним або ж це буде угодою з дияволом. Під час нещодавньої Мюнхенської конференції з безпеки деякі посадові особи США в приватному порядку говорили, що Вашингтон йде прямо в пастку, яку встановив Путін. Про це пише видання The Wall Street Journal, передають Патріоти України.

Колишні і діючі американські чиновники вважають, що Росія не зацікавлена у встановленні миру в Україні, а введення миротворців на Донбас швидше закріпить контроль РФ над ОРДЛО, ніж допоможе вирішити конфлікт.

Нагадаємо, Росія офіційно наполягає, що миротворці повинні бути лише на лінії розмежування на сході України (і то лише в якості охоронної місії СММ ОБСЄ), у той час як Захід підкреслює, що "блакитні каски" повинні взяти під контроль весь периметр зони конфлікту, включаючи українсько-російський кордон.

Колишні американські чиновники вважають, що РФ може перешкодити розміщенню миротворців, щоб вони не взяли під контроль кордон. Деякі дипломати США вважають, що даних ризиків можна уникнути, наприклад, не починати процес скасування санкцій проти Росії до повного відновлення миру на Донбасі. Також американські дипломати говорять про появу якогось "вікна можливостей" в період після президентських виборів у РФ в березні і до завершення Чемпіонату світу з футболу, який пройде в цій країні, в середині липня.

У свою чергу, колишній посол США у Росії Олександр Вершбоу підкреслив, що план по введенню миротворців на Донбас спрацює тільки в тому випадку, якщо Путін захоче позбутися санкцій. Інший екс-посол США в РФ Майкл Макфол привів у якості прикладу Кіпр, де миротворці були розміщені в 1964 році.

"Ці сили досі там, а укладення мирної угоди, яке б об'єднало окуповану Туреччиною північ острова з іншою країною, залишається туманним. Поясніть, чому в цьому конкретному випадку фактори відрізняються, щоб це не призвело до сценарію начебто перманентного поділу, як на Кіпрі?", - зазначив Макфол.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...