Великий день історії України: Інтронізація предстоятеля ПЦУ Епіфанія, відео-трансляція

Інтронізація - урочисте богослужіння, під час якого здійснюється зведення новообраного предстоятеля автокефальної православної церкви на кафедру. Вручаються символи духовної влади, і, таким чином, остаточно формалізується набуття високого статусу

У неділю, 3 лютого, прийшов час інтронізації глави Православної церкви України Епіфанія. У цей же день керівнику ПЦУ виповнюється 40 років, а канонічна автокефальна Православна Церква в Україні отримує свого першого повністю узаконеного голову, з радістю зазначають Патріоти України.

Церемонія проходить на літургії у Соборі Святої Софії Київської.

Присутні гості з Константинополя і ієрархи з діаспори. Зокрема, прибули делегація Вселенського патріархату, делегації з УПЦ Канади, УПЦ в Америці, представники зі святої гори Афон. Бере участь і почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

Раніше на питання, кого б Епіфаній хотів бачити на інтронізації, але це точно неможливо, він сказав, хотів би побачити свою бабусю, яка його виховувала, "ще починаючи з немовляти, яка привела до храму", яка доглядала за ним і, напевно, мріяла побачити священнослужителем.

Також він пояснив, чому було вирішено проводити інтронізації у день його 40-річчя.

"Справа в тому, що служителі церкви не відзначають урочисто свій день народження. Тому після отримання томосу на Фанарі було прийнято провести інтронізацію саме в цей день, щоб у подальшому святкувати не день народження, а інтронізацію", – сказав глава ПЦУ.

При цьому якраз напередодні інтронізації Епіфанія стало відомо, що вже 200 парафій РПЦ в Україні (раніше – УПЦ МП) прийняли рішення про перехід до єдиної Православної церкви України.

Станом на 11.00 по Києву митрополит Епіфаній офіційно вступив на престол ПЦУ, святкова літургія добігає кінця...


"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...