Відгомін Євробачення: Європейська мовна спілка оштрафувала Україну через Самойлову

Зураб Аласанія розповів, що сума штрафу може скласти до €200 тис., які буде зобов'язана виплатити Національна суспільна телерадіокомпанія

Євробачення-2017. Фото: 5 канал.Європейська мовна спілка (EBU) заявляє, що не збирається накладати грошовий штраф або будь-які інші санкції проти Росії через ситуацію довкола недопуску представниці цієї країни Юлії Самойлової до участі у пісенному конкурсі "Євробачення-2017" в Києві та відмовою його транслювати, пишуть Патріоти України з посиланням на DW.

"Щодо спекуляцій відносно санкцій проти російського члена EBU, "Первого канала", який вийшов з конкурсу та не транслював шоу у прямому ефірі, виконавчий комітет "Євробачення" рекомендував у подальшому не застосовувати заходи проти мовника на даний момент", - зазначається в заяві EBU від 29 червня.

Натомість у EBU додали, що винесли попередження "Первому каналу" через те, що його представники не взяли участі у зустрічі голів делегацій країн-учасниць конкурсу, яка відбувалась у березні в Києві, а також через відмову транслювати конкурс.

"Виконавчий комітет вважає, що ці порушення правил конкурсу пояснюються тим фактом, що артистка від Росії не була допущена до участі в конкурсі в Україні", - ідеться в заяві EBU.

Водночас EBU накладе на Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ) "суттєвий штраф" через те, що вона "не змогла належним чином виконати свої зобов'язання щодо співпраці з EBU у питанні участі російської виконавиці", а також через "серйозні зволікання" у процесі підготовки конкурсу.

Сума штрафу спілкою не була названа.

У відповідь на це рішення керівник НСТУ Зураб Аласанія заявив, що EBU встала в чергу бажаючих "придушити в колисці" суспільне мовлення України.

За словами Аласанії, розглядався також варіант усунути Україну від участі у майбутніх конкурсах на рік або більше, проте вирішили, що це занадто жорстке покарання і слід обмежитися грошовим: "Сума покарання може скласти до 200 тис. євро, які буде зобов'язана виплатити Національна суспільна телерадіокомпанія".

Аласанія розповів, що на оскарження рішення є 20 діб і процес вже розпочався. "Будемо оскаржувати рішення в Наглядовій раді Євробачення, хоча є відчуття, що це ні до чого не призведе. Власне, остаточне рішення ними прийнято", - сказав Аласанія.

За словами голови НСТУ, "Європейська мовна спілка" не хоче втрачати Росію. "Тому, наскільки відомо, вирішили все обнулити: а саме, Росію також оштрафують за те, що вони, всупереч взятим зобов'язанням, запропонувала до участі в конкурсі співачку, яка порушила закон України. І все – після цього запропонують почати з чистого аркуша", - сказав Зураб Аласанія.

Він також підкреслив, що якщо взяти до уваги недофінансування Суспільного мовника Кабміном на 300 млн грн, також 15 млн євро, які заморожені в Швейцарському банку, як борг за "Євроньюз" (процес триває з 2010 року), крім того, позов, який готує Росія, у зв'язку з недопуском Самойлової, - накладені грошові санкції можуть стати непідйомним тягарем для Суспільної телерадіокомпанії.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...