Відповідь польському Сейму: Раду закликали встановити дня пам'яті жертв польських злочинів проти українців

Звернення представників української громадськості було ініційовано у відповідь на порушення парламентом Польщі домовленостей щодо спільної оцінки польсько-українського протистояння в 1943-1945 роках.

Раду закликали встановити дні пам'яті жертв польських злочинів проти українців. Ілюстрація:www.vru.gov.ua

Відомі представники української громадськості звернулися до Верховної Ради України з вимогою прийняти постанову, яка повинна дати оцінку антиукраїнським постановами парламенту Польщі і визнати злочинними дії польської сторони на українських етнічних територіях до, під час і після Другої Світової війни. Про це пише Апостроф, передають Патріоти України.

Звернення зокрема підписали Леонід Кравчук, Левко Лук'яненко, Володимир Василенко, Володимир Горбулін, Дмитро Павличко, Іван Драч, Борис Тарасюк, Володимир Огризко, Олександр Скіпальський, Микола Жулинський, Іван Дзюба, Василь Шкляр, а також відомі історики Юрій Шаповал, Володимир Сергійчук, Станіслав Кульчицький та десятки інших відомих українців.

Звернення було ініційовано у відповідь на порушення парламентом Польщі домовленостей щодо спільної оцінки польсько-українського протистояння в 1943-1945 роках.

Ініціатори звернення запропонували Верховній Раді оголосити 23 вересня Днем польських репресій проти автохтонного українського населення Галичини. Саме в цей день в 1930 році Президія Ради міністрів і міністерство внутрішніх справ II Речі Посполитої прийняли рішення про широкомасштабні антиукраїнські репресивні заходи, офіційно названі польською владою "пацифікацією".

Також пропонується визначити 25 грудня як День пам'яті геноцидного винищення польським підпіллям автохтонного українського населення на споконвічних українських землях. Саме в цей день в 1942 році польські збройні формування почали масові вбивства українців. Крім того, пропонується встановити 28 травня Днем пам'яті українців, які стали жертвами насильницької депортації польською державою. Саме в цей день в 1947 році польські державні каральні органи почали операцію "Вісла".

Разом з тим учасники прес-конференції позитивно оцінили підписану в Києві 24 серпня 2016 року президентом України і президентом Польщі спільну декларацію. Ініціатори звернення також закликають "здорові сили польського політикуму та суспільства протидіяти культивуванню українофобської реваншистської істерії в Республіці Польща, спільно працювати над відновленням конструктивного українсько-польського діалогу і утримуватися від односторонніх дій, які шкодять розвитку дружніх відносин між Україною і Польщею. Політика взаєморозуміння гарантує природний альянс України і Польщі в боротьбі з одвічним спільним ворогом - Росією. Зміцнення стратегічного партнерства України і Польщі в ці складні часи посилить безпеку наших країн і всієї Європи".

Учасники прес-конференції також відзначили, що ініціювали це звернення, щоб спонукати парламент Польщі скасувати постанови Сенату від 7 липня і Сейму від 22 липня 2016 року як такі, що підривають довіру між нашими народами, суперечать історичній правді і ставлять під загрозу стратегічне партнерство між Польщею і Україною. Мета звернення - не допустити подальшої ескалації в українсько-польських відносинах.

Звернення, яке підписали представники української громадськості з усіх регіонів України, є відкритим для приєднання.

У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, - омбудсмен Лубінець

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:04

У тимчасово окупованому Мелітополі 14-річним вихованцям обласного центру соціально-психологічної реабілітації, які залишились без батьківського піклування, ворог примусово видав російські паспорти. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав л...

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...