Війна на Донбасі: Американське ЗМІ вказало на важливий сигнал від Трампа

Відсутність чіткої позиції нової адміністрації США бентежить чиновників по обидві сторони конфлікту, особливо в Києві, де з тривогою бояться розвороту Трампа до Росії.

Трамп ще не визначився остаточно? Фото: РБК.

У президента США Дональда Трампа досі немає чіткої позиції щодо російсько-українського конфлікту і ситуації на Донбасі, проте вже є певні натяки на те, що вона сформувалася. Про це пише американське видання New York Times. У статті нагадується про те, що на сході України - загострення і новий спалах насильства, передають Патріоти України.

"Незважаючи на те, що поки чітко не відомо, хто винен в ескалації, багато жителів міста говорять, що ймовірно насильство було необхідно, щоб змусити президента США Дональда Трампа показати чітко свою позицію", - йдеться в публікації. Видання нагадує, що досі заяви Трампа про війну на Донбасі були неоднозначні. Він заявляв, зокрема, що може скасувати санкції проти РФ, що послідували після анексії Криму та вторгнення на схід України.

"Однак, посол США в ООН Ніккі Хейлі закликала припинити російську окупацію українського півострова і негайно припинити бої на Донбасі. Минулого тижня в листі до президента Литви Трамп, здавалося, підтримав слова свого посла і особисто висловив свою підтримку цілісності України", - вказується в статті. У той же час зазначається, що відсутність чіткої позиції нової адміністрації бентежить чиновників по обидві сторони, особливо в Києві, де з тривогою бояться розвороту Трампа до Росії.

У публікації в той же час зазначається, що Трамп коротко згадав про конфлікт на Донбасі в листі до президента Далі Грібаускайте. Він привітав її країну з днем незалежності і подякував за підтримку "суверенітету і територіальної цілісності України". Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус назвав цю згадку "дійсно цінною", оскільки вона з'явилася після "кількох фрагментованих коментарів" від Трампа. Видання нагадує, що Литва активно закликає до захисту українського суверенітету в дипломатичному полі і допомагає Україні гуманітарно і військово.

Також наводяться слова дослідника Інституту Гувера Стенфордського університету Пол Родерік Грегорі про те, що Трамп може бути більш корисним для України, ніж його попередники. Він може нарешті дати відсіч російській вигадці, що Москва нібито не контролює терористів в Донбасі. Експерт зазначав, що Трампу час назвати "проросійських бойовиків" правильно: російські загарбники. Крім того, видання підкреслює, що навіть постійний представник США в ООН засудив російську агресію в Україні, тоді як Трамп не залишає своїх симпатій до російського президента.

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига під Херсоном, - Сирський

неділя, 28 квітень 2024, 23:16

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига в Херсонській області. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського у Telegram-каналі. За словами головкома, російські війська прод...

"Наша мета - зробити її найбільш сильною з усіх": Зеленський розповів, на якому етапі безпекова угода зі США

неділя, 28 квітень 2024, 22:14

Україна працює із США над текстом двосторонньої безпекової угоди. Влада хочу зробити цю угоду найбільш сильною з усіх. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні у неділю, 28 квітня, передають Патріоти України. «Зараз наші...