Військовий переворот в Туреччині: Прихильники Ердогана перемогли в Стамбулі битва за Анкару триває, десятки вбитих

​До повної перемоги однієї зі сторін ще далеко. Ердоган прилетів до Стамбулу, щоб закріпити свій успіх у найбільшому мегаполісу країни. Серед загиблих є високопоставлени особи.

В Стамбуле арестованы более 600 человек

До ранку 16 липня турецькі вірні уряду правоохоронці заарештували понад 600 осіб тільки в одному Стамбулі. Всього відомо про 750 затриманих осіб, зазначають Патріоти України.

Повідомляється, що в результаті зіткнень було вбито генерал, який підтримав сили повстанців. Як вдалося встановити, операцією керував полковник Мухаррем Косі, який не так давно був звільнений зі збройних сил. Також в повстанні брали участь полковник Мехмет Огуз Аккус, майор Еркан Агин і підполковник Доган Уйсал.

Президент країни Рейджеп Ердоган вважає, що за спробою перевороту стоїть проповідник Фетуллаха Гюллена, який зараз проживає в США і є його давнім недругом. Той вже заперечив свою дочетність, звинувачуючи противника у маніпуляції.

Про перебіг подій. Турецькі військові спробували захопити владу в країні і взяли в заручники начальника Генштабу. Приблизно в цей же час припинили мовлення місцеві телеканали. У Генштабі Туреччини повідомили, що це зроблено заради відновлення демократії і прав людини.

Близько 23.00 з'явилися перші повідомлення про стрілянину в Анкарі. За словами очевидців, над містом літали військові вертольоти і літаки, всюди з'явилися люди у військовій формі.

Солдати перекрили два мости через Босфор у Стамбулі. В аеропорт Ататюрка повстанці стягнули танки та іншу військову техніку. Прем'єр-міністр країни Йилдирим Біна виступив із заявою, в якому оголосив про спроби захоплення державної влади і закликав усіх бути спокійними.

В Анкарі тривають протистояння. Повідомляється про збитий військовий вертоліт повстанців урядовим F-16, це сталося близько другої ночі. Ще один гелікоптер ердоганівці збили вранці. За даними ЗМІ, в повітрі все ще є повстанські літальні апарати (імовірно військові вертольоти - ред.), які наказано збивати. Багато військових, які були на боці повстанців, почали складати зброю і здаються.

До цього турецький прем'єр Біна Йилдирим повідомив про арешт сотень військових і вбивстві генерала - учасника перевороту.

Десятки солдатів - прихильників перевороту - залишили бронетехніку на мосту через протоку Босфор у Стамбулі з піднятими руками. Їх майже зразу атакували прихильники Ердогана.

Уряд призначив тимчасово виконуючий обов'язки глави Генштабу, оскільки місцезнаходження чинного командувача невідомо, передає Reuters з посиланням на чиновників. Про призначення заявив прем'єр країни Біна Йилдирим. За даними деяких ЗМІ, глава Генштабу може перебувати в заручниках. Як повідомляє Daily Sabah, відомство очолить Умар Дундар, який керує Першою армією - сухопутними військами в регіоні Стамбула і північно-західній частині країни.

На прес-конференції в аеропорту Ататюрка в Стамбулі, куди прибув з відпочинку у курортному Мармарісі, президент Туреччини, він заявив, що всі, замішані в спробі перевороту, понесуть покарання, незалежно від того, в яких структурах вони працюють. За його словами, переворот став спробою повстати проти єдності і згуртованості нації. Він також пообіцяв закінчити очищення армії від зрадників.

Прихильники чинної влади за призовом президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана вночі вийшли на вулиці Анкари і Стамбула, щоб перешкодити перевороту. За останніми даними, в ході заворушень загинули близько 60 осіб і близько 100 отримали поранення. Серед жертв є цивільні, зокрема, був убитий соратник президента Туреччини Реджепа Ердогана і його 16-річний син. Затримано, за повідомленням Мін'юсту, понад 750 осіб.

Enfant terrible Європи: Орбан вимагає, щоб призначені Євросоюзом Україні гроші віддали Угорщині

неділя, 28 квітень 2024, 9:05

Економіка Угорщини потерпає від корупційної та авторитарної влади. Однак рятувати її мають, на думку тих, хто розвів цей бардак, має ЄС. Ппоросійський прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляє, що гроші ЄС, які надають Україні, насправді мають дава...

Що не посилить держбюджет та волонтери: Данія закупить для України зброю у українських виробників

неділя, 28 квітень 2024, 8:15

В умовах, коли європейське ВПК лише поновлює свою міць часів Холодної війни і європейці закуповують зброю для ЗСУ по всьому світові, спрямовані таким чином кошти можуть дати мільярдні поставки. Зазначається, що документ фіксує намір посилити пряму фіна...