Вірні Гундяєву: У Сербській православній церкві відмовилися визнати рішення Константинополя щодо української автокефалії

Архієрейський собор Сербської православної церкви закликав до проведення Всеправославного собору для винесення рішення про Томос для української церкви.

Ілюстрація:spzh.news

Сербська православна церква відмовилася визнати канонічність Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви. Відповідне рішення прийняв архієрейський собор церкви. Про це повідомляє в понеділок, 12 листопада, прес-служба СПЦ, зазначають Патріоти України.

Відзначено, що архієрейський собор Сербської православної церкви закликав до проведення Всеправославного собору для винесення рішення по автокефалії української церкви.

"Собор з жалем констатує, що Константинопольський патріархат прийняв канонічно необґрунтоване рішення про реабілітацію і визнання двох лідерів розкольницьких груп України - Філарета (Денисенка) (патріарха УПЦ КП) і Макарія (Малетича) (предстоятеля УАПЦ), поряд з їх єпископатом і духовенством. Один з них був колись канонічно позбавлений свого чину, після чого виключений з церковної громади і підданий анафемі, а другий - позбавлений апостольської спадкоємності як духовна секта", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим архієрейський собор СПЦ вирішив визнати рішення Вселенського патріархату не обов'язковим для виконання. Також наголошується, що канонічне спілкування з київськими церквами СПЦ встановлювати не буде.

"Собор пропонує Константинопольському патріархату і всім іншим малим автокефальним православним церквам якомога швидше розглянути питання на Всеправославній раді, щоб підтвердити і зміцнити соборність і єдність", - йдеться в рішенні архієрейського собору Сербської церкви.

Джерело: Кореспондент

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...