Вибори в Болгарії: Екзит-поли назвали переможця перегонів на найвищу посаду в найбіднішій країні ЄС

Перемога опозиційного кандидата Румена Радева, якого називають проросійським, може вплинути і на вектор розвитку Болгарії.

Румен Радев. Фото: Телеграф.

Опозиційний кандидат Румен Радев в неділю, 13 листопада, здобув перемогу на президентських виборах в Болгарії. Про це повідомляє Reuters з посиланням на результати екзит-полів, передають Патріоти України.

Згідно з даними Alpha Research і Gallup International, Румен Радев, якого підтримує Болгарська соціалістична партія, набрав 58,1-58,5 відсотка голосів, тоді як його суперницю, кандидата від правлячої правоцентристської партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЕРБ) Цецку Цачеву підтримали 35,3-35,7 відсотка виборців.

Радева вважають проросійським кандидатом. Прем'єр-міністр Бойко Борисов раніше заявив, що подасть у відставку, якщо в другому турі Цачева зазнає поразки. Болгарія залишається однією з найбідніших країн ЄС, вона значно залежить від поставок газу з Росії.

Нагадаємо, 6 листопада в Болгарії вперше пройшли всенародні вибори президента. На посаду глави держави претендував 21 кандидат. Згідно з Конституцією, громадяни голосують не тільки за кандидатів в президенти, а й за кандидатів у віце-президенти країни.

В цей же день, крім президентських виборів, в Болгарії пройшов і референдум, на якому громадянам потрібно було відповісти на кілька запитань: чи згодні вони з введенням процедури обов'язкового голосування на виборах і референдумах; чи підтримують мажоритарну систему на парламентських виборах і чи згодні вони з системою розподілу бюджетних коштів для партій з розрахунку 1 болгарський лев (0,5 євро) за кожен отриманий голос на останніх парламентських виборах.

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...

Є велика загроза: Просування російських військ на захід від Авдіївки прискорилося, - британська розвідка

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:15

Просування російських військ на захід від Авдіївки у Донецькій області за останній тиждень прискорилося. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, сухопутні війська Росії створили ...