Вже незабаром: Патріарх Філарет повідомив, коли Україна повинна отримати Томос

При цьому предстоятель УПЦ КП додав, що Вселенський патріарх допоможе в процесі об'єднання церков в Україні - він направить на Собор свого представника, який посприяє тому, щоб об'єднання відбулося.

Патріарх Філарет. Фото:cerkva.info

Створення єдиної помісної автокефальної Церкви і отримання Томосу про автокефалію має відбутися до кінця поточного року. Таку думку висловив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет в ефірі однієї з радіостанцій, передають Патріоти України.

"До кінця року, сподіваюся, що і об'єднання відбудеться, і Томос отримаємо, і будемо мати одну в Україні Православну церкву", - зазначив патріарх.

За його словами, три православні церкви - Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна церква та Українська православна церква Московського патріархату повинні прийти на Собор церков і об'єднатися в єдину Православну церкву, взяти участь у виборах предстоятеля єдиної Церкви і прийняти її статут.

При цьому він додав, що Вселенський патріарх допоможе в процесі об'єднання - він направить на Собор свого представника, який посприяє тому, щоб об'єднання відбулося.

Також Філарет уточнив, що процес створення єдиної Церкви в Україні йде природним процесом. Спочатку, 11 жовтня, Священний Синод прийняв рішення про те, що анафема не діє. Наступний крок - скликання Собору.

"Я думаю, що Собор готується, тому що на Соборі буде представник Вселенського патріарха. Тому, якби це залежало тільки від нас, від української сторони, то ми могли б сказати, коли це буде. А оскільки це залежить ще від Вселенського патріарха, то ми не можемо конкретно сказати. Чуємо, що в листопаді буде. Конкретної дати поки немає. Але знаємо одне, що Вселенський патріарх твердо стоїть на позиції надання автокефалії української церкви", - додав патріарх.

Як повідомлялося раніше, 11 жовтня Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликано Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

За його словами, об'єднання трьох церков - УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП в Єдину українську помісну церкву буде відбуватися на добровільних засадах. Також він заявляв, що утворення в Україні Єдиної української помісної церкви не означає, що на території держави не зможе існувати російська церква.

Джерело: УНН

Міноборони США готує зброю до відправки в Україну - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:42

США готуються якомога швидше затвердити новий пакет військової допомоги для України, бо Конгрес має скоро ухвалити закон про підтримку України. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, передають Патріоти України. ЗМІ зазначає, що мовиться пр...

"Аборигени з'їли дядька": У Папуа-Новій Гвінеї обурені словами президента США Байдена

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:30

Президент США Джо Байден висловив припущення, що його дядька могли з’їсти канібали в Папуа-Новій Гвінеї під час Другої світової війни. Це викликало в острівній країні суміш здивування та критики. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на місцевих ...