"За 20 хвилин ми знищили 3 російських танки", - боєць АТО про вдалу операцію

Олександр Мороз брав участь в запеклих боях під Луганськом і Дебальцевим, де в січні-лютому в боях навколо Дебальцевого його рота знищила 6 танків і одну БМП противника.

Підбитий російський танк. Фото: facebook.com/igor.savchuk.

Кавалер орденів Богдана Хмельницького II та III ступенів та ордена «Народний Герой України» майор Олександр Мороз, який брав участь в запеклих боях під Луганськом і Дебальцевим, розповідає про героїзм українських бійців, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу Міноборони.

Навесні 2014-го Олександра Мороза з двома танковими взводами, озброєними Т-64 БМ «Булат», направили в розпорядження командування сектора «А» на Луганщині. Навколо «Металіста», Веселої Гори, під постійними обстрілами з «Градів», мінометів, артилерії, танкісти майже місяць несли службу на блокпостах.

Справжнє бойове хрещення підрозділу Олександра Мороза відбулося в липні 2014 року під час розблокування луганського аеропорту. На мосту між Георгіївкою і Розкішним він потрапив в засідку. По наших били з протитанкових гармат. Танкісти перегрупувалися, а машина Мороза розчистила шлях, зсунувши бетонні плити, які перекривали міст. У тому бою екіпаж знищив ворожу БРДМ.

Танкісти разом з бійцями штурмового загону батальйону «Айдар» та десантниками 80-ї аеромобільної бригади воювали в околицях Луганська - під Георгіївкою, Червоним Яром, Вергунським Роз'їздним, проривали оборону противника під Лутугиним, щоб доставити колону з підкріпленням для частин, які захищали аеропорт, знищили десятки одиниць ворожої техніки. Під час штурму села Хрящуватого Олександра поранив снайпер. Куля пройшла всього за два сантиметри від артерії.

Повернувся в частину Олександр в січні 2015 року та майже відразу в складі окремого танкового батальйону прибув в район Дебальцевого.

У 8 ранку 12 лютого підрозділ Мороза з трьох Т-64БМ «Булатів» спільно з бійцями 30-ї механізованої бригади контратакував Логвинове. Саме тут відбувся танковий бій з батальйонною тактичною групою 5-ї танкової бригади Російської Федерації з Улан-Уде.

"У бою брали участь три бойові машини, - згадує Олександр, - моя, старшого сержанта Володимира Костенка і сержанта Геннадія Ковальського. Ці екіпажі мали значний досвід, тому що брали участь в боях з російськими танками ще під Луганськом. Ми отримали завдання прикривати лівий фланг підрозділів 30-ї окремої механізованої бригади. «Булати» розгорнулися фронтом, кожен контролював свій сектор. Лівіше села я помітив ворожий Т-72Б, який відкрив вогонь по нашій піхоті. Мій навідник Федір Матюша знищив його першим пострілом з дистанції 900 метрів. Танк загорівся і вибухнув.

Тим часом нашу правофлангову машину обстріляли: черговий бронебійний снаряд потрапив в башту танка Костенка. І на «Булаті» спрацював надійний український комплекс динамічного захисту «Ніж». Танк зберіг боєздатність і продовжив бій".

У броньовик Мороза теж полетіли снаряди. Командир побачив танк, який стріляв у них. Вони з Костенком відкрили по ньому вогонь - і той позадкував. З'явилося полум'я - напевно, була пробита вежа. Ворожий об'єкт добили осколково-фугасним «десертом».

Згодом третій російський танк просто вийшов на «Булат». Цей Т-72Б швидко був знищений екіпажем Ковальського. Бій тривав близько 20 хвилин.

Всього за січень-лютий в боях навколо Дебальцевого рота Мороза знищила 6 танків і одну БМП противника. Сьогодні командир танкового батальйону майор Олександр Мороз передає бойовий досвід, набутий в боях на Сході нашої країни, своїм підлеглим.

Потік 500-х окупантів посилюється: У ГУР назвали кількість дезертирів з армії Росії та звідки тікають найчастіше

понеділок, 29 квітень 2024, 17:30

Станом на кінець квітня 2024 року кількість дезертирів з Південного військового округу окупаційної армії РФ досягла 18 тисяч осіб. Про це повідомило Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України в понеділок, 29 квітня. . За даними розвідки, лев...

Не панацея? Черник пояснив, чому Україні не варто робити ставку на ракети від Німеччини

понеділок, 29 квітень 2024, 16:44

Німецькі ракети Taurus, які Олаф Шольц не поспішає передавати Україні, допомогли б Силам оборони, але не змінили б хід війни. Таку думку в ефірі телемарафону висловив військовий експерт та полковник запасу ЗСУ Петро Черник, передають Патріоти України....