Загострення в АТО: Експерт пояснив, що криється за обстрілами Водяного (карта)

Ілюстрація: 112.ua

"Традиційно неподалік Маріуполя найбільш гарячими точками залишаються Водяне та Широкине. Зокрема, в понеділок о 6:00 та в 19:00 незаконні збройні формування вели вогонь по позиціях українських підрозділів у районі Водяного із гранатометів та великокаліберних кулеметів. А близько 13:00, нехтуючи мирними домовленостями та нормами міжнародного гуманітарного права, рашисти зі 120-мм міномета обстріляли житлові квартали селища Водяне, де взагалі немає позицій сил АТО. На щастя, обійшлося без втрат", - пише Руслан Рудомський для depo.ua, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Було гаряче в цьому районі і під час вихідних. Так, в п'ятницю ввечері і в неділю вночі укріплення сил АТО біля Водяного були обстріляні з мінометів та гранатометів відповідно. А в суботу вдень окупанти випустили понад 20 мін калібру 82-мм по житловому сектору селища Водяне, внаслідок чого постраждали будівлі мирних мешканців селища.

Також дісталося і сусідньому Широкиному, яке в п'ятницю, 27 жовтня, посеред білого дня упродовж декількох годин бойовики обстрілювали з мінометів калібру 122-мм (заборонені "Мінськими угодами") і 82-мм. Тоді поранення отримав один український воїн. Обидва населених пункти обстрілюються бойовиками з однієї точки – "зеленки" поблизу окупованої Саханки (у Водяне також часто прилітає з Пікуз).

Крі цього, постійно надходять повідомлення, що ДРГ ворога під прикриттям БМП-2 регулярно висуваються в бік Широкиного, Павлополя та Водяного. Відомо, що під Водяним нашим воїнам протистоїть "9-й окремий штурмовий полк морської піхоти" так званої "армії ДНР", з танками Т-72 та десятками БМП-2.

Ми вже писали тиждень тому, що за інформацією бійців з передової, терористи "повзуть" до Широкиного.

"Бойовики намагаються прокопатися і зайняти так звану "сіру зону", щоб підкрастися до нас поближче. Якщо раніше відстань між нами була кілометр і більше, то зараз – 500-600 метрів", – зазначав боєць під Широкиним.

Але, як бачимо, окрім цього, терористи нарощують обстріли Водяного. Причому, ці обстріли чітко можна розділити на дві складові, які не перетинаються у часі: окремо йдуть обстріли житлового сектора села, і окремо – обстріли позицій ЗСУ, які розташовані поруч з селом. І тут виникає логічне запитання: з якою метою все це робиться?

Однією з версій є своєрідне залякування Збройних сил України, які протягом останніх років цілком успішно використовують тактику так званого "повзучого наступу", метр за метром відвойовуючи у терористів "ДНР" українську землю. Конкретно біля Водяного ЗСУ майже впритул підійшли до досить крупного, за місцевими мірками, населеного пункту Пікузи (до декомунізації це село мало назву Комінтернове), а також до кургану "Дєрзкій", який є панівною висотою у цьому районі і з якого ці самі Пікузи (як, власне, і Водяне) – як на долоні.

Простіше кажучи, захопивши цю висоту, українська армія встановить свій вогневий контроль не лише над Пікузами, але й над добрячим шматком навколишнього степу, включаючи села Азов, Ужівка і, в певній мірі, Саханка.

Розуміють це і терористи. А також розуміють те, що втримати висоту "Дєрзкая", у разі повноцінної атаки Збройних сил України, вони не зможуть. Тому й вдаються до вже звичної для них тактики залякування власним вогнем. Адже, як відомо, щоб відволікти противника від думок про атаку, його треба змусити думати про оборону.

На жаль, треба констатувати, що в певній мірі бойовикам "ДНР" це вдається. Адже після того, як у 20-х числа березня цього року наші морпіхи вчинили зухвалу спробу захопити ворожий опорник і підійти впритул до "Дєрзкого", яка зазнала невдачі лише завдяки втручанню в останній момент ворожого танка, українська армія в цьому районі лише обороняється.

Однак, як показує приклад Світлодарської дуги, українці можуть довго терпіти, але коли їх терпець урветься – мало не буде нікому. Нагадаємо, там терористи так дістали українських воїнів обстрілами з так званого "чарівного лісу", що ті, зрештою, не витримали і захопили цей ліс. Не виключено, що рано чи пізно так буде і з курганом "Дєрзкій", а також іншими позиціями, з яких терористи обстрілюють підконтрольні Києву приазовські села".

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...

"Зрозумійте, що вони стали насправді жертвами своєї ж пропаганди": Буданов пояснив, що зміниться для України в разі зникнення Путіна

четвер, 28 березень 2024, 18:50

Зникнення Володимира Путіна навряд чи змінить ситуацію з війною. Російське суспільство вже стало жертвою пропаганди і ненавидить Україну та колективний Захід. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, пер...