Заготовочки нової адміністрації Білого дому: Трамп не робитиме Росії ніяких подарунків, – Фесенко

При цьому Трамп і Путін, вважає експерт, у комплексі розглядатимуть і ситуацію на Близькому Сході, і програми, пов'язані зі створенням системи протиракетної оборони.

Трамп і Путін. Фото: "24"

Заява Дональда Трампа щодо обмеження ядерного потенціалу Росії в обмін на пом’якшення антиросійських санкцій – одна із заготовок нового президента. Трамп може зробити ще й інші пропозиції Москві, але мова не йтиме про беззастережне зняття санкцій. Таку думку сайту "24" висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

"Трамп міркує як бізнесмен: якщо від чогось відмовлятися або йти на поступки, то що Росія запропонує натомість? Він торгуватиметься і пропонуватиме різні зустрічні варіанти. Трамп не скаже просто Путіну: давайте дружити. Накопичилося багато проблем і він буде чекати пропозицій. Ніяких подарунків ніхто нікому робити не буде", – вважає Фесенко.

Серед таких проблем – ситуація з Іраном, де у США можуть бути серйозні протиріччя з Росією, врегулювання конфлікту в Сирії, взаємовідносини з Китаєм. На думку політолога, Трамп не обмежиться переговорами щодо скорочення Росією ядерного потенціалу.

"Ось візьміть програму НАТО протиракетної оборони, яка дуже хвилює Росію. Але і США можуть сказати про те, що Москва розмістила ракетні комплекси "Іскандер" у Калінінградській області, активно мілітаризує Крим, тож треба робити якісь кроки щодо демілітаризації. США будуть пропонувати Росії зменшити присутність ядерної зброї на кордоні з НАТО", – зазначає Фесенко.

Трамп і Путін, вважає експерт, у комплексі розглядатимуть і ситуацію на Близькому Сході, і програми, пов'язані зі створенням системи протиракетної оборони. Але і Москва наполягатиме на тому, щоб НАТО зменшило свою присутність у країнах Балтії.

"Тут вже питання до країн Балтії, які дуже побоюються Росії. Їм потрібні гарантії безпеки. Відповідно, Кремль повинен відвести військовий контингент від країн Балтії. Тут дуже багато непростих питань, і не треба чекати швидких результатів", – наголосив Володимир Фесенко.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп в інтерв'ю британській газеті Times заявив, що готовий запропонувати президенту Росії Володимиру Путіну зняття санкцій в обмін на скорочення ядерних арсеналів.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...