Заручник Кремля: Сущенко розповів, як після затримання йому не давали ні їсти, ні пити

У першу добу після затримання на журналіста чинився психологічний тиск. Як зізнався Сущенко, він схуд приблизно на 6 кілограмів.

Роман Сущенко. Фото:rian.com.ua

У першу добу після затримання у Москві українському журналісту Роману Сущенку не давали ані їсти, ані пити. Про це він розповів кореспондентами Новой газеты, які відвідали затриманого у СІЗО "Лефортово", передають Патріоти України.

"Запитуємо Романа, чи чинився на нього фізичний тиск. Сущенко каже, що ні. Але в першу добу був психологічний тиск. І ще в цю першу добу йому не давали ні їжі, ні води. А перший раз після затримання його погодували в "Лефортово", - зазначають російські журналісти.

Сущенко додав, що до нього досі не приходив український консул. Крім того, затриманий журналіст не знав, що, крім чаю, може пити воду. Як розповів Роман, він схуд приблизно на 6 кілограмів.

"Воду з-під крану я не п'ю. Два рази на день, коли тут розносять їжу, то запитують: "Чай? Окріп?" Я беру чай. Чай солодкий. Все-таки для роботи мозку потрібна глюкоза. Тому вибираю чай", - сказав Сущенко, додавши, що воду йому більше не дають.

"Добре, що ви прийшли. Я хоч тепер знаю, що мені і вода дозволена. Адже мені до цього ніхто не пояснив", - цитує Сущенка російське видання.

Журналісти видання також зазначили, що Сущенка, як і раніше, тримають у карантинній камері. "У приміщенні повний аскетизм. З посуду: металева тарілка, ложка, кружка. Три книги: Булгаков, Пікуль та російсько-французький словник. Кілька аркушів паперу і ручка", - сказано в публікації видання. Журналіст повідомив, що ручку йому видають вранці, а ввечері забирають.

Як повідомлялося раніше, 30 вересня у Москві був затриманий за підозрою у шпигунстві паризький кореспондент інформагентства "Укрінформ" Роман Сущенко, який прибув у РФ. У ФСБ стверджують, що він на користь ГУР Міноборони України "цілеспрямовано збирав відомості про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії РФ, що становлять державну таємницю і просочування яких за кордон могло завдати шкоди обороноздатності держави". В ГУР уже спростували ці звинувачення.

7 жовтня Сущенку офіційно висунули звинувачення у шпигунстві.Верховна Рада ухвалила заяву до парламентів світу з проханням тиснути на Росію задля звільнення затриманих там українських журналістів.

Суд у Москві ухвалив заарештувати журналіста до 30 листопада. Всі суди у справі Сущенка відбудуться у закритому режимі.

МЗС України передав першому секретарю посольства РФ в Україні Івану Заворину ноту протесту у зв'язку із незаконним затриманням Сущенка.

Російські військовослужбовці показово увійшли на авіабазу США в Нігері, котрі вояки Пентагона вимушені залишити за вимогою місцевої хунти - Reuters

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:14

Російські військовослужбовці увійшли на авіабазу в Нігері, де дислокуються американські війська. Про це у четвер, 2 травня, повідомляє Reuters з посиланням на анонімного високопоставленого представника американського оборонного відомства. За його слова...

"Може бути пауза, але на цьому наступ росіян закінчиться": Експерт сказав, що потрібно, аби зупинити ворога

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:05

Російські окупанти зараз атакують не лише в напрямку Часового Яру Донецької області. Ворог намагається діяти на кількох напрямках одночасно, заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти України. "В принципі росіяни будуть намагатися мак...