"Зло буде покаране!": Про що розповів Генпрокурор під час звіту у Верховній Раді

Генеральний прокурор Юрій Луценко виступив зі звітом у Верховній Раді, назвавши головні досягнення в роботі ГПУ за рік.

Юрій Луценко відзвітувався перед Верховною Радою. Фото: Корреспондент.Генеральний прокурор Юрій Луценко 24 травня відзвітував у Верховній Раді про підсумки першого року свого перебування на посаді глави ГПУ. За словами Луценка, за цей рік відомство значно просунулося в розслідуванні справ проти екс-президента Віктора Януковича і його оточення, повернуло у власність казни мільярди гривень і встановило низку підозрюваних в Одеській трагедії. "Обозреватель" зібрав ключові заяви зі звіту генпрокурора, передають Патріоти України.

Про справи Януковича і його оточення

"Головне моє досягнення - доведення до кінця досудового розслідування і передача до суду справи Януковича. Він був уособленням зла для всіх українців. І я це доведу в суді. Зло має бути покаране!" - наголосив Луценко.

Він також зазначив, що рішення Інтерполу про зняття з розшуку низки екс-чиновників не вплине на об'єктивність розслідування щодо них. "Ніхто не сховається ні в Ростові, ні в Москві, ні на екзотичних островах", - додав генпрокурор.

Крім того, за словами Луценка, справи про злочини втікачів екс-президента Віктора Януковича і екс-глави МВС Віталія Захарченка будуть передані в суд одразу після оголошення судом вироку у справі про держзраду екс-гаранта. Всього ж, за рік роботи, були засуджені 16 колишніх високопоставлених чиновників часів Януковича. У судах уже відповідають за свої злочини 32 екс-високопосадовці побіжного президента.

Скільки грошей приносить Україні ГПУ

Завдяки діям Генпрокуратури щодня до держбюджету України надходить 142 млн грн. За рік бюджет завдяки діяльності ГПУ повернув собі 52 млрд гривень при річному бюджеті в 5 млрд.

Також, за його словами, завдяки відомству у власність держави щодня повертається 200 гектарів землі.

"Просто сплатіть усі податки"

Генпрокурор також зазначив, що народні депутати повинні першими показати приклад усьому суспільству і чесно задекларувати всі доходи.

"Прошу вас, не треба криків і звинувачень: поясніть податковій, звідки гроші і сплатіть податки. Всього 18%, щоб спати спокійно і пишатися багатою Україною. Хочете їздити в своєму броньованому кубику під охороною? Жити в будинку як у Клюєва? Я ж не проти - просто сплатіть усі податки", - додав Луценко.

Про Державний бюджет-декларування та корупцію

Глава ГПУ заявив, що система електронного декларування була створена студентами внаслідок корупційних дій голови фірми-виконавця.

За його словами ніякого конкурсу під час визначення виконавця робіт не було. "Як відомо уряд Данії дав кошти для створення системи організації ПРООН в Україні... Організація визначила виконавцем робіт ТОВ "Міранда", - розповів він.

За його словами, співробітники фіскальної служби встановили, що керівник ТОВ "Міранда" доручив виконання робіт викладачеві НТУУ "КПІ" та його студентам, задумавши залишити за собою виділені на розробку системи е-декларування гроші. "Кошти були виведені через фіктивні рахунки в Естонію", - пояснив Луценко.

Про розслідування Одеської трагедії

Генпрокурор заявив, що слідство встановило особи низки підозрюваних у побитті мирних демонстрантів під час трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року.

Луценко, відповідаючи на питання тодішнього голови Одеської обласної державної адміністрації, нардепа Миколи Скорика, наголосив, що слідство не знайшло достатньо доказів причетності самого Скорика до трагедії, однак його екс-заступник "уже знаходиться в судовому процесі" за побиття мирних демонстрантів.

Генпрокурор зазначив, що слідство передало до суду справи щодо близько 20 підозрюваних у побитті проукраїнських активістів. Серед них, за словами Луценка, є також і громадяни інших держав. "Низка підозрюваних перебуває закордоном, будемо судити їх заочно... Дії керівників одеської міліції, обласної і міської, також оцінені слідством і їх справи направлені до суду", - додав він.

Про подвійне громадянство заступника голови НАБУ

Генеральна прокуратура перевіряє інформацію про подвійне громадянство щодо першого заступника директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углави.

"Прокуратура ще нікого не звинувачує. На цій стадії ми отримали заяву від юридичної компанії і двох депутатів. Вони заявили, що керівництво НАБУ підписало контракт із паном Углавою, знаючи, що він не вийшов із грузинського громадянства. Як ви розумієте, це суперечить чинному законодавству", - зазначив генпрокурор.

"Жодної політичної мотивації у цьому питанні немає", - підсумував він.

Про зіткненнях в Дніпрі в День Перемоги

За словами генпрокурора, під час мітингу на День Перемоги у Дніпрі на бійців АТО напали "тітушки", яких найняв "Опозиційний блок", докази чого вже є у розпорядженні Генпрокуратури. Він наголосив, що всі "тітушки були затримані", а всього їх було найнято 250 чоловік.

"Тепер ми ж точно знаємо, хто фінансував і організував цих "тітушок". У мене для вас, панове-керівники "Опозиційного блоку", неприємна новина. Вони всі проходили "стажування" у вашому штабі на Дніпропетровщині особисто паном Вілкулом", - заявив Луценко.

Генпрокурор наголосив, що слідство у своєму розпорядженні відеозапис, на якому зафіксовано, як Вілкул із "тітушки" заходять в офіс "Опоблоку". "Також у нас є дані санкціонованих судом прослуховувань, які доводять нам те ж саме", - додав Луценко.

Про боротьбу з бурштиновою мафією

Розслідування у справі "бурштинової мафії", фігурантом якої є колишній перший заступник прокурора Рівненської області, завершено і передано до суду, повідомив Луценко.

За його словами, у цій справі також фігурує низка посадових осіб прокуратури, СБУ та МВС.

"Як кажуть експерти, це (розслідування - ред.) дозволило підірвати "бурштинову мафію" приблизно на дві третини", - додав він.


У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...