ЗМІ Ляшка побачили "руку Москви" у просуванні Святослава Вакарчука на виборах президента України

Українського співака Святослава Вакарчука, про ймовірну участь якого у президентських виборах, говорять не перший рік, цього разу пов'язали з російським бізнесменом з ізраїльським громадянством Михайлом Фрідманом.

Святослав Вакарчук. Фото: ЖЖ

Відомий новинний ресурс "Інформатор", котрий послідовно підтримує діяльність Радикальної партії Олега Ляшка, надрукував скандальний матеріал про участь відомого співака та громадського діяча у наступних президентських перегонах, зазначають Патріоти України.

Український співак Святослав Вакарчук поновив спроби увійти у вітчизняну політику та поборотися за пост президента. Цього разу виконавець заручився підтримкою та фінансуванням російського мільйонера.

Відтак, тепер лідер “Океану Ельзи” змушений перейти до імпліцитно проросійської риторики та почати політизувати свої публічні виступи.

Новий спонсор Святослава Вакарчука у політиці – російський бізнесмен з ізраїльським громадянством Михайло Фрідман.

Михайло Фрідман.
Російський бізнесмен є основним власником консорціуму «Альфа-Груп» (представлений в Україні “Альфа-банк”, X5 Retail Group (48%), «A1», «Росводоканал») і групи LetterOne Holdings (Dea, Vimpelcom (56,2%), Turkcell (13,22%)). Михайло Фрідман став другим у списку найбагатших бізнесменів Росії за рейтингом Forbes з капіталом 13300 мільйонів доларів.

Вакарчук познайомився із Фрідманом, очевидно, іще задовго до Революції Гідності.

Іще у 2007 році у інтерв’ю виданню Forbes Михайло Фрідман розповідав про знайомство із фронтменом українського рок-гурту.

У липні 2013 року Святослав Вакарчук відвідав Міжнародний джазовий open-air фестиваль Alfa Jazz Fest. Концерти першого дня відвідав також голова наглядової ради “Альфа-груп” Михайло Фрідман, поруч з яким і зняли українського співака.

У липні 2014 року під Нижнім Новгородом Альфа-банк провів перший фестиваль музики і технологій на відкритому повітрі Alfa Future People. Фрідман особисто презентував цей захід.

31 грудня 2014 року гурт “Океан Ельзи” виступив на новорічному корпоративі російських олігархів у Маямі. За столиком “Океанів” на вечірці помітили і Михайла Фрідмана.

У 2016 році український співак розпочав повноцінну співпрацю із російським мільйонером: його готують як одного із кандидатів у президенти України. Святослав Вакарчук буде вигідний російському спонсору і у разі перемоги – адже буде легко маніпульованим, і у випадку програшу – адже таким чином перетягне на себе значну частку голосів патріотично налаштованого електорату.

Якщо раніше Святослав Вакарчук висловлював відверто патріотичну позицію, то після домовленості із Фрідманом виконавцю довелося значно пом’якшити свою риторику.

Так, у листопаді 2016 року лідер “Океану Ельзи” розкритикував квоти на україномовні пісні на вітчизняному радіо. Вакарчук заявив, що, як людина, яка вірить в ринкові принципи, він просто не може бути великим шанувальником будь-яких квот.

“Питання квот в Україні завжди було дуже політизованим. Я так і не зрозумів, звідки беруться цифри, скільки української музики має бути в ефірі”, – сказав Вакарчук.

На початку 2017 року виконавець продовжив проросійські публічні заяви: він виступив на підтримку телеканалу “Дождь”, забороненого до трансляції в Україні через порушення вітчизняного законодавства та фактичне визнання анексії Криму. Телеканал показував карту України, де кордон між Херсонською областю та Кримом був зображений як державний.

Коментуючи заборону трансляції в ефірі телепередачі “Козырев Online” на зазначеному телеканалі, Святослав Вакарчук сказав, що “це все мине”.

“Мені здається, розумним людям і так все зрозуміло і тут нема чого коментувати”, – зазначив співак.

Святослав Вакарчук виношує плани про президентство не перший рік. Так, іще у 2015 році ІНФОРМАТОРу стало відомо, що він має намір балотуватися на пост президента.

Тоді меценатом, з яким вів переговори співак, був народний депутат Сергій Льовочкін – екс-регіонал, член “Опозиційного блоку” та колишній глава АП Януковича. Скоріш за все, вийти на Льовочкіна Вакарчуку допоміг батько: Іван Вакарчук має широкі політичні зв’язки. Батько українського співака був довіреною особою Леоніда Кучми на президентських виборах у 1999 році, а вже в 2004 відкрито закликав голосувати за Віктора Ющенка.

Саме Сергій Льовочкін разом з Дмитром Фірташем спонсорували передвиборчі кампанії останніх президентів України – Віктора Ющенка, Віктора Януковича та Петра Порошенка.

Окрім Льовочкіна, Вакарчук намагався підтримувати гарні стосунки і з олігархом Ігорем Коломойським. Це було добре видно по тому, як часто і у позитивному контексті Святослава Вакарчука показував канал “1+1”. До того ж, співака час від часу бачили у Києві на вулиці Володимирській в ресторані “Да Вінчі”, що знаходиться в одній будівлі з київським офісом Ігоря Коломойського.

Святослав Вакарчук пропонував співпрацю також Ринату Ахметову, проте олігарх відмовив йому у позиції політичного протеже.

Нагадаємо, влітку 2016 року політичний експерт Вадим Карасьов назвав одним із політичних трендів сезону зріст популярності несистемних політиків, навівши як приклад повільну кампанію Святослава Вакарчука.

Окупанти прорвалися в Красногорівку, але ЗСУ заблокували штурмові групи - речник ОСУВ "Хортиця"

середа, 8 травень 2024, 23:17

Збройні сили України заблокували штурмові групи російської армії, які прорвалися у місто Красногорівка Донецької області. Про це розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин в ефірі Армія TV, передають Патріоти Ук...

"Ще не пізно...": Адмірал НАТО прокоментував просування росіян на фронті

середа, 8 травень 2024, 23:08

Попри просування російських сил на полі бою Україна все ще може виграти війну. Про це заявив голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер в інтерв'ю бельгійському мовнику VRT, передають Патріоти України. Бауера вважає, що для України «ще не пізно...