Знищені танки бойовиків і звільнені прикордонники: Експерт про перемоги України в АТО за тиждень

Черговий тиждень на Донбасі видався напрочуд активним і приніс ряд важливих перемог.

Ілюстрація: ЗМІ

"За минулий тиждень підтверджені втрати російських окупаційних військ на Донбасі склали 17 осіб", - пише Руслан Рудомський для depo.ua, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"1 АК" (так звана "армія ДНР"): 9 ошмсп мп (Новоазовськ) – 7 військовослужбовців, 5 омсбр (Макіївка) – 3 особи, 11 ЗМУ (Макіївка) – ще 1 бойовик.

"2 АК" (так звана "армія ЛНР"): 6 омсп (Кадиївка) – 1 особа, 2 омсбр (Луганськ) – 3 військовики, 4 омсбр (Алчевськ) та 7 омсбр (Брянка) - ще по 1-му бойовику".

Чергові докази російської присутності на Донбасі

23 лютого на одній із позицій бойовиків "ДНР" на Маріупольському напрямку було виявлено військовий квиток російського військовослужбовця, який проходить службу за контрактом у військовій частині збройних сил Російської Федерації.

Оперативники Донецько-Луганського регіонального управління з'ясували, що громадянин Російської Федерації причетний до ведення агресивних військових дій у складі діючої військової частини (армії Південного військового округу Збройних сил Російської Федерації), яка періодично виконує бойові завдання на тимчасово окупованій території Донецької області.

За даним фактом, що має явні ознаки кримінального правопорушення (ч. 2 ст. 437 КК України ("Планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни") підготовлено та направлено повідомлення до слідчого відділу Генеральної прокуратури України з метою документування участі присутності військових підрозділів РФ у конфлікті на сході України.

Знищення бронетехніки бойовиків "Л-ДНР"

26 лютого так звані "морські піхотинці" бойовиків "ДНР" втратили дві одиниці бойової техніки.

Російські найманці зі складу так званого "9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти" продовжують нести репутаційні втрати в очах керівництва російсько-окупаційних військ.

За інформацією розвідки штабу АТО під час практичних занять на полігоні "Приморський" противником було втрачено два танки Т-72. Внаслідок безвідповідального ставлення та особистої недбалості механіків-водіїв одна броньована бойова машина згоріла дощенту, а інша – перевернулася догори дригом.

Підтримка України у світі

27 лютого президент Фінляндії Саулі Нііністьо під час зустрічі з українським міністром оборони Степаном Полтораком заявив, що зазначив, що Фінляндія уважно спостерігає за всім, що відбувається на Донбасі і вважає ситуацію на сході України найбільшою проблемою на європейському континенті.

В ході перемовин Полторак та Нііністьо також обговорювалися питання можливості залучення до миротворчої місії ООН на Донбасі.

Крок до НАТО

28 лютого у Верховній Раді був зареєстрований законопроект "Про національну безпеку України", який є важливим як для реформи сектору безпеки, так і в якості суттєвого кроку на шляху до НАТО.

Мета даного проекту закону – визначення механізмів керівництва у сфері національної безпеки та оборони, унормування структури, складу сектору безпеки і оборони, системи управління тощо.

Найбільш важливі зміни, зазначені в законопроекті, торкнуться Міноборони і ЗСУ. Після прийняття даного закону міністром оборони в обов'язковому порядку стане цивільна особа, як то практикується майже у всіх арміях країн НАТО.

Законопроект також розмежовує посади начальника Генштабу та головнокомандувача Збройних сил України. Найвищою військовою посадовою особою у Збройних силах згідно нового проекту закону має бути Головнокомандувач ЗСУ. Керівництво армією він здійснюватиме через Генштаб, а територіальною обороною – напряму. Головнокомандувача призначатиме та звільнятиме президент.

Командувача об'єднаних сил призначатиме і звільнятиме президент України. Так само президент може призначати командувача (командувачів) об'єднаних сил для здійснення управління операціями на окремих напрямках.

Цей законопроект варто вважати перемогою, тому що його ухвалення (а в цьому можна не сумніватись) суттєво наблизить Збройні сили України до стандартів НАТО.

Затримання диверсантів "Л-ДНР" та їх посіпак

28 лютого на Луганщині за матеріалами Служби безпеки України оголошено про підозру чотирьом суддям, які приєдналися до терористичних угруповань "ЛНР".

Правоохоронці встановили, що четверо українських суддів, перебуваючи у лавах терористів, виконували функції "судових органів".

Оперативники спецслужби задокументували факти здійснення зловмисниками функції "правосуддя" від імені так званої "ЛНР". Фігурантам справи заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України.

Визволення українських військовополонених

2 березня у Харківській області повернули Україні двох українських прикордонників: Ігоря Дзюбака та Богдана Марцоня, котрих захопили в жовтні 2017-го року в Сумській області.

Обмін відбувся близько 11:00 на нейтральній території поблизу пункту пропуску "Гоптівка" на україно-російському кордоні. Натомість російській стороні передадуть затриманих 30 червня 2017 року на Херсонщині співробітників ФСБ – Володимира Кузнецова та Аскара Кулуба, яких учора доставили для обміну на територію Харківської області.

Українських прикордонників після обміну відправлять до Києва.

Нова зброя "Укропів"

26 лютого на міжнародній виставці UMEX-2018 в Абу-Дабі українська державна компанія "Спецтехноекспорт" представила нову безпілотну бойову систему RAM UAV.

Система RAM UAV належить до систем озброєння з автономним боєприпасом, який "хитається" над заданою площиною у пошуках мети і атакує її після виявлення.

Довжина дрону-боєприпасу складає 1,8 м, крил – 2,3 м, а максимальна злітна вага – 8 кг.

Дрон запускають з катапульти, він може знаходитися в повітрі впродовж 40 хвилин, максимальна дальність польоту досягає 30 км.

Як бачимо, і цей тиждень виявився досить вдалим: Україні вдалося здобути ряд перемог, як на полі бою, так і на міжнародному рівні. Але найголовніше те, що ці перемоги ще на кілька кроків наблизили головну перемогу".

Агітував колег співпрацювати з окупантами: На Харківщині викрили співробітника "Укрзалізниці" (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 14:04

На Харківщині викрили та повідомили про підозру 52-річному співробітнику Укрзалізниці, який був прихильником російської агресії та агітував своїх колег співпрацювати з окупантами. Про це повідомила Харківська обласна прокуратура, передають Патріоти Укр...

Очільник МЗС Кемерон оцінив ймовірність відновлення дипломатичних відносин Британії з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 13:31

Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон заявив, що у відносинах між Великою Британією та Росією більше «немає шляху назад». Про це він сказав у інтерв'ю Independent, передають Патріоти України. Журналістка запитала його, чи може Британія повер...