​Зупинка кремлівського "Північного потоку-2" зараз вірогідна як ніколи доти, - Аtlantic Сouncil

Опозиція до цього «Троянського коня» Путіна набирає силу по обидва боки Атлантики. Загроза санкцій нависла над будівництвом та будівельниками.

По обидва боки Атлантики формується опозиція проти "Північного потоку-2" - проекту зведення трубопроводу, який транспортуватиме природний газ з Росії до Німеччини в обхід України, нагадують Патріоти України з посиланням на аналітичну статтю авторитетного Аtlantic Сouncil.

11 грудня Палата представників США прийняла двопартійну резолюцію, в якій висловлюється незгода з будівництвом "Північного потоку-2". Резолюція не відноситься до категорії обов'язкових, проте вона містить заклик до європейських урядів відмовитися від проекту і висловлює підтримку санкцій США відносно організацій, пов'язаних з проектом.

Тим часом 12 грудня Європарламент прийняв резолюцію, в якій міститься заклик до скасування запуску "Північного потоку-2", оскільки це "створює загрозу європейській енергетичній безпеці".

Ці кроки, нехай в значній мірі символічні, свідчать про зростаючу двопартійну протидію проекту у Вашингтоні та посилення протидії стосовно "Північного потоку-2" в Брюсселі.

Превалюючий геополітичний клімат і зміни на енергетичних ринках є поясненням супротиву реалізації "Північного потоку-2" з боку США і Європи, так само як і стабільної підтримки проекту в таких країнах, як Росія, Німеччина і Австрія.

Прихильники проведення трубопроводу в Німеччині стверджують, що це допоможе задовольнити енергетичні потреби країни, з огляду на рішення уряду про припинення використання ядерної енергії.

Будівництво "Північного потоку-2" просуває російська державна газова компанія Газпром. Він повинен стати другою гілкою трубопровідної мережі "Північний потік", що веде з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря в обхід України, по якій проходить традиційний транзитний маршрут для російського газу. Введення в експлуатацію другої нитки подвоїть пропускну здатність мережі.

Проект викликає багато суперечок як у самій Німеччині, так і в інших країнах-членах ЄС, і в США. Можливість запуску газопроводу розглядають в той час, коли Захід ввів санкції щодо Росії за триваючу агресію в Україні, анексію Криму в 2014 році, втручання у вибори в США в 2016 році і спробу вбивства колишнього російського шпигуна Сергія Скрипалі в Великобританії в березні.

Починаючи з 2016 року, після сланцевої революції, яка різко збільшила видобуток нафти і газу в Північній Америці, США почали експортувати свій зріджений природний газ (СПГ). В результаті європейські імпортери природного газу отримали можливість купувати газ, крім Росії, у широкого кола постачальників за конкурентними цінами.

Президент США Дональд Трамп зосередив свою увагу на скороченні торгового дефіциту і збільшення експорту США, в тому числі за рахунок СПГ. Однією з причин напруженості через "Північний потік-2" вважається зростання американо-російської конкуренції на європейських енергетичних ринках.

Трамп закликав Німеччину припинити підтримку проекту, звинувативши Берлін в тому, що він знаходиться "в полоні" російських енергетичних інтересів. Безумовно, сила російського енергетичного лобі в Німеччині велика, про це свідчить посадова позиція колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера в консорціумі Північний потік, також він є головою ради директорів російської енергетичної компанії "Роснефть". Шредер публічно підтримав будівництво трубопроводу і «зірвав спроби Заходу об'єднатися в зусиллях чинити тиск на Росію, щоб змінити її поведінку".

Резолюція Палати представників підкреслює зусилля Росії щодо встановлення домінування на європейському енергетичному ринку за рахунок контролю "майже 40% європейського газу" і залежних одинадцяти європейських країн, які задовільняють від 75 і більше відсотків своїх щорічних потреб у газі завдяки російським поставкам. У резолюції однозначно стверджується, що геополітичні інтереси Росії полягають у тому, щоб вбити клин між країнами Європи та радикально скоротити існуючу українську систему транзиту газу.

Резолюція Палати представників містить чотири основні моменти. По-перше, вона підтверджує, що "Північний потік-2" є радикальним кроком назад для європейської енергетичної безпеки та інтересів США ".

По-друге, вона "закликає європейські уряди відмовитися від проекту" Північний потік-2 ".

По-третє, закликає Трампа "застосувати всі доступні інструменти для підтримки європейської енергетичної безпеки та диверсифікації, без використання російського газу".

Нарешті, вона висловлює "підтримку рішення про введення санкцій відносно" Північного потоку-2 ".

У прийнятій Європейським парламентом резолюції міститься заклик скасувати будівництво "Північного потоку-2" в світлі недавньої агресії Росії щодо України в Керченській протоці.

Для деяких критиків Північного потоку-2 нових резолюцій Палати представників США і парламенту ЄС буде недостатньо. Тим не менше, ці два документа означають розворот у Вашингтоні і Брюсселі, де до цього року питання "Північного потоку-2" обговорювалося мало або сприймався як "вирішена справа ".

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...

Хоче влаштувати торг? Шредер заявив, що його дружба з Путіним може допомогти закінчити війну

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:44

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер вважає, що його давні добрі стосунки з російським диктатором Володимиром Путіним можуть посприяти закінченню війни в Україні. Слова Шредера у четвер, 28 березня, наводить Deutsche Welle, передають Патріоти Укра...