10 травня - Вознесіння Господнє: Що треба знати

Якщо на Вознесіння гарна погода, то вона протримається до дня Святого Михайла (21 листопада).

Ілюстрація: podrobnosti.ua

10 травня весь католицький світ відзначає велике свято - Вознесіння Господнє, яке завершує порятунок Христа після смерті і відродження, повідомляють Патріоти України.

Так, це перехідне свято в пам’ять вознесіння Ісуса Христа на небеса, яке відбулося, за переказами, на Оливній горі поблизу Віфанії.

При цьому наголошується, що дата його пересувається в межах травня - початку червня і випадає на сороковий день після Великодня.

Історія свята

Вознесіння Господнє - важливий день для всіх віруючих. Згідно Євангеліє, Ісус Христос після свого воскресіння з мертвих більше місяця перебував на землі серед своїх учнів і пастви.

А після закінчення цього терміну Спаситель зібрав апостолів у передмісті Єрусалима Віфанії на горі Елеон, благословив їх і у плоті вознісся на небо.

Тоді ж присутніх з’явилися два ангели і проголосили, що Христос через час так само знову прийде на землю видимим чином, щоб судити живих і мертвих.

А поки Господь і після свого Вознесіння не залишить своїх учнів - хоч він і перестане бути їм в образі людини, незримо він як і раніше буде перебувати поруч з ними.

Традиції свята

Найперша документальне свідчення про це свято, що відноситься до 5 століття, вказує на те, що звичай святкування Вознесіння утвердився задовго до цього часу.

Іконографічні відображення цієї події, описаного в Діяннях апостолів, можна виявити на диптихах (складаний) і фресках 5 століття.

У Римській літургії Вознесіння належить до великих свят і відзначається цілонічним богослужінням. З цим святом пов’язано кілька особливих обрядів, які включають благословення бобів і винограду під час меси, гасіння пасхальної свічки, урочисті процесії.

Для наочного уявлення народу самої події Вознесіння Христового на небо, в деяких римсько-католицьких церквах здійснюється підняття статуї Христа до самої стелі храму, супроводжуване різними церемоніями і співами.

Крім того, Вознесіння - свято з “плаваючою” датою, яка безпосередньо залежить від Пасхи, випадає на 40-й день після Світлого неділі і завжди припадає на четвер. У 2018 році православний Великдень відзначають 8 квітня, відповідно, Вознесіння - 17 травня. Католики зустрінуть обидва свята раніше, у них дата Вознесіння - 10 травня.

Повна назва свята - Вознесіння Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Що не можна робити на Вознесіння

Великим гріхом вважається робота в цей день. Краще присвятіть його спілкуванню з рідними та близькими. Не варто проводити будь-які обряди, які можна знайти в мережі.

Прикмети на Вознесіння

Якщо курка знесла в цей день яйце, його потрібно підвісити під покрівлею житла. Воно буде захищати мешканців будинку від нещасть.

Дощовий день віщував неврожай. Якщо ж дощ піде протягом трьох днів після Вознесіння, то збитки будуть трохи менші. Але багатого врожаю все одно не варто чекати.

Роса в цей день вважалася цілющою, а лікувальні властивості трав посилювалися і зберігалися до настання Івана Купала (7 липня). Тому рекомендується вранці вмитися росою. Дівчатам це допоможе зберегти красу і молодість, а людям похилого віку – подарує сили.

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...