12 десантників отримали нагороду "Народний Герой", троє з них - посмертно

Вони першими встали щитом перед війною на Сході. Географія їх боїв - найгарячіші точки по всій лінії фронту.

Український десант. Ілюстрація: seo-top-news

Напередодні дня української армії в зоні АТО 12 десантників (з них троє посмертно) були удостоєні звання Народний Герой. На 20-й церемонії недержавну нагороду (тризуб) вручили бійцям, які пройшли найгарячіші точки на Сході України. Хто ці герої,повідомляють Патріоти України з посиланням на "Подробности".

Вони першими встали щитом перед війною на Сході. Географія їх боїв - найгарячіші точки по всій лінії фронту. Сьогодні тризуби, виплавлені зі срібла, яке надсилають люди зі всієї України, отримували блакитні берети.

"У цьому є щось символічне, Краматорськ, десантники в бою, їх праця, їх подвиг потрібно відзначати і далі", - сказала Віолетта Киртока, журналіст, організатор церемонії "Народний Герой України". Найважча місія для командирів - представляти загиблих героїв, своїх товаришів. Троє десантників Олександр Черніков, Володимир Бузенко і Андрій Грицан удостоєні звання Народний герой посмертно. Нагороди отримують їх матері. Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

"Один хлопець каже: я лежав без свідомості поранений, а він мене укутував і змащував губи льодом. І далі фраза: їм не вистачає льоду щоб губи змочити... і це відбивається на все життя. Людської стійкості не буває мало, і вона тут, і це велика честь, що я маю честь їх нагороджувати ", - сказала Ада Роговцева, Народна артистка України, Герой України

Серед нагороджених - командири, завдяки яким екіпажі виходили цілими і неушкодженими з боїв. Віктор Репік отримав поранення під час боїв в районі Донецького аеропорту, взяття шахти Бутівка і після цього залишався зі своєю ротою.

Для самого командира нагорода несподівана. В цей же день він представляв до нагороди свого підлеглого - Владислава Кузнєцова, який врятував життя своїм пораненим товаришам і втратив руку.

"7 чоловік, які були поранені - і кулеметник і водій, які не могли відволікатися, коли вони завантажували поранених, влетіла граната і Влад її взяв і викинув вже зі своєю рукою", - сказав Віктор Репік, десантник, Народний Герой України

"Узгоджена з Героями України думка, що Герой - це людина, яка впоралася із завданням, коли щось пішло не так. Народний Герой - це найчастіше сукупність дій, це люди які є прикладом для наслідування у своїх військових частинах", - сказав Олексій Мочанов волонтер, блогер. Нагороди Народний Герой в Краматорську отримали 12 десантників з 5 високомобільних десантних бригад України.

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...

Передвиборча програма звучить дуже спокусливо: У Байдена та Трампа з'явився несподіваний конкурент

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:05

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж висловлювати бажання стати президентом законом не забороняється. Про свої наміри очолити Сполучені Штати заявив Броуді Кеньйон зі штату Джорджія, якому не...