30 березня - Теплого Олекси: Історія свята, звичаї та прикмети (фото)

Саме в день Теплого Олекси пташка вівсянка вперше співає свою пісню, незважаючи ні на сніг, ні на морози, які в цей час ще бувають досить довгими.

Олексій чоловік Божий. Фото: Епізод.

30 березня у народі відзначають "Теплого Олекси" - День святого Олекси, який жив у IV столітті. Батьки одружували його на багатій римлянці, але Олекси кинув дружину і присвятив своє життя Богу. У місті Едесса в Сирії 17 років молився при храмі Пресвятої Богородиці. Діва Марія з’явилася паламареві і сповістила, що Олексій є чоловіком Божим, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Якщо погода у цей день вже тепла, то пасічники виносять вулики, замовляють бджіл, щоб інших господарів не шукали, а потім моляться, щоб Бог послав їм гарне літо і багато меду.

За стародавнім віруванням, саме в день Теплого Олекси пташка вівсянка вперше співає свою пісню, незважаючи ні на сніг, ні на морози, які в цей час ще бувають досить довгими.

Вважалося, що якщо відповісти на пісню вівсянки "Йду в ліс по рогіз, ходи зі мною", то рік буде врожайним на ягоди та гриби.

Також наші предки вірили, що в цей день щука лід хвостом розбиває. За легендою весняну щуку, що лід розбиває, можна голими руками зловити.

Також древні люди помітили, що в цей час журавлі повертаються з теплих країв. Діти кидали перед журавлями на землю червоний пояс або хустку, щоб ці птахи не летіли далі, а кружляли над тим місцем, де пояс лежить, і вигукували: "Колесом, колесом - над червоним поясом!", "Журавлі, журавлі, я вам перейду дорогу! ". Цей звичай називали "перев'язка дороги червоним поясом".

Мисливці розповідали, що в день Теплого Олекси ведмеді прокидаються і йдуть шукати поживу. Кажуть, що "Михайлу" у цей день стає соромно за своє худе тіло, тому вони ховаються в кущах, поки не "одїдяться". Також вважалося, що лисиці на Олекси переселяються зі старих нір у нові.

Напередодні Теплого Олекси дівчата йшли увечері на луг, де росла стара верба, і з закритими очима виламували гілочку: якщо вона виявлялася рівною і довгою, майбутній чоловік буде високим і струнким. Ту гілочку освячували у церкві намагалися торкнутися нею хлопця, який подобається. Якщо вдавалося щіпку верби кинути йому в їжу або підкласти під подушку, вірили - неодмінно прийде свататися.

Також в цей день збирали березові бруньки і пили березовий сік або спеціально приготовлений медово-березовий узвар чи збитень.

Народні прикмети та звичаї

Передостанній день березня найчастіше видавався теплим, тому люди виносили на вулицю для загартовування картоплю, приготовану для посадки, готували і змащували віз, лагодили садовий і городній інвентар.

Крім того, в цей день намагалися переробити всю домашню работку, а ввечері слід зібратися разом за сімейним столом і проводжати зиму.

Особливо шанували в цей день березу: збирали її бруньки, оскільки вважалося, що в цей день вони мають особливу цілющу силу. За вечерею прийнято було пригощатися напоєм із соку берези і меду, сама береза шанувалася як символ чистоти і миру.

У передостанній день березня рибалки займалися плетінням сіток для рибного лову. З готовою сіткою треба було обов'язково в цей же день відправитися на рибалку, після цього сітка вважалася щасливою і в неї весь рік добре ловилася риба.

Господині в передостанній день першого місяця весни поспішали до відкритих водойм для того, щоб опустити в воду пряжу. Вважалося, що пряжа, яка полежить в день Олексія в воді, стає міцною. До того ж, в тридцятий день березня вважався періодом активного танення снігів, тому господині збирали талу воду, відстоювали її, використовували в домашніх потребах.

  • Які на Олексія струмки (великі чи малі), така і пройма (розлив).
  • Тепла сонячна погода віщує врожай на хліб і багаті рої.
  • Якщо ранок ясний, рої будуть виходити ранками, а як вечір ясний, рої будуть виходити вечорами.
  • Великі струмки снігу, що розтанув, передвіщають мокре літо.
  • Яка погода на Олекси, то така і на Великдень буде.
  • Якщо на теплого Олекси бджоли зроблять перший обліт, буде добрий медозбір.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...