Актуально до Нового року: Супрун розповіла, як побороти похмілля

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун спростувала міф про те, що аби вберегтися від похмілля і швидкого сп'яніння, потрібно з'їсти жменю активованого вугілля. Про це вона написала у Фейсбуці, повідомляють Патріоти України.

"Активоване вугілля може зв'язуватися з токсичними речовинами, але не всіма. Його часто застосовують при отруєнні. Вугілля працює як своєрідна губка - швидко вбирає і зв'язує речовини, наприклад, ліки або токсини. Через це токсичні речовини не встигають всмоктатися в шлунково-кишковий тракт, а потім виводяться з організму природним шляхом", - пояснила Супрун.

Однак вона уточнила, що ідея про те, що вугілля може перешкодити потраплянню алкоголю в кров, науково не доведена.

"Є невелике клінічне дослідження, яке, навпаки, вказує на відсутність будь-якого ефекту. Учасники дослідження двічі приймали однакову дозу етанолу. Перед другим разом вони прийняли активоване вугілля. Цікаво, що після вживання активованого вугілля концентрація алкоголю в крові залишилася така сама, як і без нього. Тобто, по суті, вживання вугілля нічого не змінює. Це відбувається тому, що алкоголь дуже швидко всмоктується в шлунку і взагалі вугілля його адсорбує. Тому заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно", - зазначила Супрун.

За її словами, є дієвіші способи, як можна зменшити шкоду від вживання алкоголю: пити більше води, не вживати алкоголь на голодний шлунок і не змішувати його з газованими напоями.

"Пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Пиття води допоможе уникнути дегідратації і потенційно зменшить кількість випитого алкоголю. Не пийте алкоголь на голодний шлунок. До речі, вуглеводна їжа може допомогти зменшити інтоксикацію організму. Намагайтеся не змішувати алкоголь з газованими напоями. Алкоголь у поєднанні з ними швидше всотується в кров, тому можна і швидше сп'яніти, краще поєднайте алкоголь із фруктовими соками або з водою. Пам'ятайте, що жодна таблетка не позбавить вас наслідків надмірного вживання алкоголю. Перевірений спосіб, щоб уникнути похмілля - їсти збалансовану їжу і не надуживати", - додала Супрун.

Чи бути депортації? Як вплине рішення з припиненням видачі паспортів на біженців у Німеччині - влада дала категоричну відповідь

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:05

У Німеччині відреагували на рішення про припинення видачі паспортів українським чоловікам призовного віку за кордоном та призупинення надання їм консульських послуг. Там зазначили, що у ФРН українці чоловічої статі мають однаковий з жінками статус захи...

"Сірий" паспорт: Стало відомо, як українці за кордоном намагаються обійти обмеження щодо консульських послуг

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:57

У деяких країнах Європи українці можуть отримати так званий паспорт іноземця, який дозволяє тимчасово не оформлювати українські документи, що посвідчують особу, передають Патріоти України. Намагаючись повернути на Батьківщину ухилянтів, влада обмежила ...