Американці побудують 24-моторний гібридний безпілотник з вертикальним зльотом (відео)

Американська компанія Aurora Flight Sciences отримала контракт Пентагону DARPA на розробку і виробництво прототипу нового гібридного безпілотного літального апарату.

Концепт безпілотного літака з вертикальним зльотом DARPA X-Plane. Фото: Flightglobal

Американська компанія Aurora Flight Sciences отримала контракт агентства передових оборонних дослідницьких проектів Пентагону DARPA на розробку і виробництво прототипу нового гібридного безпілотного літального апарату. Апарат отримає 24 вентилятора, що приводяться 24 електромоторами. Новий апарат зможе виконувати вертикальні зліт і посадку. Про це пише Flightglobal, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Сума угоди з Aurora Flight Sciences склала 89,4 мільйона доларів. Контрактом передбачено початок демонстраційних польотів нового безпілотника в 2018 році. Безпілотник отримав назву LightningStrike. Згідно з проектом, на апарат буде встановлено один турбовальний двигун Rolls-Royce AE1107C, який буде приводити генератор.

darpa-x-plane

Від генератора будуть приводитися в рух 24 електровентилятори: 18 будуть розташовані в крилі по дев'ять в лівій і правій його консолях, а решта шість - в передньому горизонтальному оперенні, по три з обох сторін. Апарат буде виконаний за зміненою схемою конвертоплана: і горизонтальне оперення, і крило зможуть повертатися на 90 градусів.

LightningStrike зможе розвивати швидкість до 400 вузлів (близько 741 кілометри на годину). Згідно з твердженням розробника, аеродинамічна якість безпілотника буде близько десяти проти 5-6 у сучасних апаратів з вертикальними зльотом і посадкою. Маса корисного навантаження апарату складе 40 відсотків від його максимальної злітної маси, яка складе від 4,5 до 5,4 тонни.

У травні минулого року дослідники з Центру Ленглі NASA випробували безпілотний конвертоплан GL-10 з десятьма електромоторами, які призводять десять повітряних гвинтів. Вісім гвинтів розташовані на крилі по чотири з кожної сторони і два - на горизонтальному хвостовому оперенні. У цього апарату і крило, і хвостове оперення можуть повертатися на 90 градусів.

В боях з російськими окупантами загинув головний сержант бригади "Хартія", орденоносець Олександр Ющенко

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:14

Під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Долинське Дніпропетровської області загинув головний сержант 13-ї бригади Національної гвардії України "Хартія" Олександр Ющенко, повідомляє пресслужба бригади. Пряма мова мера: "Штаб-сержа...

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...