Астрономи «намацали» нову планету Сонячної системи

Небесне тіло знаходиться позаду восьмої планети нашої системи, Нептуну, у 55 разів далі від Сонця ніж Земля

Міжнародна група астрономів знайшла новий доказ існування дев'ятої планети Сонячної системи. Нею став транснептуновий об'єкт 2015 BP519, віддалений від Сонця на 55 астрономічних одиниць, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

2015 BP519 зареєстрував телескоп імені Віктора Бланко у Чилі в рамках проекту Dark Energy Survey, призначеного для вивчення розширення Всесвіту і пошуку темної енергії. Надчутлива камера DECam використовується для пошуку тьмяних об'єктів, розташованих поза нашою галактикою, Чумацьким Шляхом. Проте також підходить для реєстрації небесних тіл Сонячної системи, що знаходяться за орбітою далекого Нептуна.

Спостереження за 2015 BP519, що проводилися протягом 1110 днів, дозволили визначити параметри орбіти об'єкту. Виявилося, що максимальна віддаленість тіла від Сонця становить 450 астрономічних одиниць (мінімальна - 36 астрономічних одиниць), ексцентриситет орбіти дорівнює 0,92, а нахил - 54 градуси.

Згідно з розрахунками, якщо 2015 BP519 утворився в площині Сонячної системи, то таку орбіту можна пояснити гравітаційною впливом відомих великих планет. Результати моделювання показали, що нахил і велика піввісь могли сформуватися і зберігатися протягом тривалого часу тільки за умови впливу з боку ще не відкритої дев'ятої планети.

Про можливе виявлення за межами орбіти Плутона великого небесного тіла вчені повідомили в середині січня 2016 року. Гіпотетичний об'єкт обертається навколо Сонця по витягнутій траєкторії (і в похилій щодо орбіти Землі площині) з періодом в 15 тисяч років, а за своїми фізико-хімічними властивостями нагадує Нептун.

Транснептуновим об'єктом (ТНО) у Астрономії називають небесне тіло, чия орбіта повністю або майже повністю лежить за орбітою Нептуна. У деяких об'єктів орбіти можуть бути витягнуті, в результаті чого вони іноді стають ближче до Сонця, ніж восьма планета.

Одна з країн Європи хоче радикально змінити правила для українських біженців: Чого чекати

вівторок, 23 квітень 2024, 17:23

У Норвегії пропонують продовжити колективний захист для українців із 3 до 5 років, що дасть уряду та парламенту Норвегії більше часу та можливостей для вирішення ситуації із українськими біженцями. Також розглядається можливість видачі звичайних дозвол...

Аби створити відчуття кризи: Samsung запровадив 6-денний робочий тиждень

вівторок, 23 квітень 2024, 16:48

Samsung Group запровадив шестиденний робочий тиждень для керівників всіх підрозділів компаній. Головною причиною є труднощі в бізнесі. Про це повідомляє Business Insider, передають Патріоти України. Деякі керівники підрозділів почнуть працювати за нови...