Після 12 місяців в космосі: У американського астронавта виявлені дивні мутації - вчені

Повернувшись з орбіти Скотт Келлі виріс на 5 см. Однак це не єдина зміна в організмі людини за рік перебування на МКС. Йдеться про формування «космічного гена», який розвивається і після повернення на Землю

41005

Щоб найбільш точно оцінити ці зміни, NASA порівняло фізіологічні показники Келлі з його братом-близнюком Марком, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Провівши один рік на МКС, американський астронавт повернувся на Землю 1 березня. Експерти протягом року космічної подорожі, а також після повернення на Землю вивчали зміни в організмі Келлі.

В експерименті також взяв участь брат-близнюк Скотта - Марк Келлі, який в минулому також був астронавтом. З метою дослідження фахівці NASA вирішили порівняти ДНК і фізіологічні показники братів, один з яких провів рік в космосі, а другий - на Землі.

Виявилося, що зміни в рості, кістковій структурі і м'язах, а також порушення циклів сну - це не єдині наслідки тривалого перебування поза земним тяжінням. Вчені виявили у братів відмінності в експресії більше 200 000 молекул РНК, а також зафіксували тимчасове подовження теломерів - кінцевих ділянок хромосом у Скотта Келлі. Вчені припускають, що у Келлі міг сформуватися «космічний ген» - сума генетичних змін, пов'язаних з перебуванням в космосі.

На цей факт вказують результати нових досліджень. «Виявилося, що процес включення і виключення тисяч генів змінився. Процес починається, як тільки астронавт потрапляє в космос і в меншій мірі триває навіть після повернення на Землю», - розповів автор дослідження Кріс Мейсон. Вчений порівняв зміни в експресії генів при попаданні в космос з феєрверком.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...