Після 12 місяців в космосі: У американського астронавта виявлені дивні мутації - вчені

Повернувшись з орбіти Скотт Келлі виріс на 5 см. Однак це не єдина зміна в організмі людини за рік перебування на МКС. Йдеться про формування «космічного гена», який розвивається і після повернення на Землю

41005

Щоб найбільш точно оцінити ці зміни, NASA порівняло фізіологічні показники Келлі з його братом-близнюком Марком, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Провівши один рік на МКС, американський астронавт повернувся на Землю 1 березня. Експерти протягом року космічної подорожі, а також після повернення на Землю вивчали зміни в організмі Келлі.

В експерименті також взяв участь брат-близнюк Скотта - Марк Келлі, який в минулому також був астронавтом. З метою дослідження фахівці NASA вирішили порівняти ДНК і фізіологічні показники братів, один з яких провів рік в космосі, а другий - на Землі.

Виявилося, що зміни в рості, кістковій структурі і м'язах, а також порушення циклів сну - це не єдині наслідки тривалого перебування поза земним тяжінням. Вчені виявили у братів відмінності в експресії більше 200 000 молекул РНК, а також зафіксували тимчасове подовження теломерів - кінцевих ділянок хромосом у Скотта Келлі. Вчені припускають, що у Келлі міг сформуватися «космічний ген» - сума генетичних змін, пов'язаних з перебуванням в космосі.

На цей факт вказують результати нових досліджень. «Виявилося, що процес включення і виключення тисяч генів змінився. Процес починається, як тільки астронавт потрапляє в космос і в меншій мірі триває навіть після повернення на Землю», - розповів автор дослідження Кріс Мейсон. Вчений порівняв зміни в експресії генів при попаданні в космос з феєрверком.

Новий скандал: На Закарпатті жінки напали на військових (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:14

19 квітня на Закарпатті стався черговий конфлікт між місцевими жителями та представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про ситуацію розповіли у Закарпатському обласному ТЦК, передають Патріоти України. Там ...

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...