"Було відчуття великого свята, мить великої віри і великої сили": Леонід Кравчук розповів, як у серпні 1991 року у Верховній Раді вперше розгорнули прапор України (фото)

Полотнище жовто-блакитного стяга було настільки великим, що його несли в руках від дверей до трибуни.

Кравчук розповів про внесення прапору до зали Верховної Ради у 1991-му. Фото: facebook.

Коли у 1991 році депутати вносили прапор України до зали Верховної Ради, полотнище було дуже великим, майже від дверей до трибуни. Його несли в руках, а у самому залі співали та викрикували гасла. Загалом було відчуття великого свята. Про це розповів перший Президент України Леонід Кравчук в ефірі телеканалу «112 Україна», повідомляють Патріоти України.

«Взяли в руки величезне полотнище українського прапора і несли його в зал. Тоді ще не було в нас державних символів, а прапор несли в руках. Він був настільки довгим і широким, на весь прохід центрального залу ВР, по довжині він був майже від дверей до трибуни. Йшли депутати і несли цей прапор до президії ВР. Відчуття якоїсь великої події, великого свята. Великого торжества, що нарешті, через стільки років, Україна вперше ступила ногою на дорогу незалежності. Не можна передати тих відчуттів», – сказав Кравчук.

Він додав, що у залі тим часом співали та викрикували гасла. «Це була мить великої віри і великої сили, що Україна є і буде, і ці думки справдились, Україна вже є і вона буде вічно. Я в цьому переконаний», – наголосив Кравчук.

Нагадаємо, в Україні сьогодні відзначають День Державного Прапора, святкування якого засновано указом президента Леоніда Кучми від 23 серпня 2004 року. Українців привітали перші особи держави.

Зазначимо, що вперше прапор було піднято над будівлею Верховної Ради України 24 серпня 1991 року. Саме цього дня було проголошено Акт про незалежність країни.

Історія нинішнього синьо-жовтого прапора, який і прославляє День Державного Прапора України, дуже давня. Починаючи з часів хрещення Русі ці кольори завжди були присутні на прапорах Української держави різних століть. Приблизно в тому ж варіанті, як ми бачимо зараз, український прапор було піднято у Львові в червні 1848 року. У 1917–1919 роках навіть більшовики користувалися в Україні синьо-жовтим прапором.

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...

В Україні батька сімох дітей визнали ухилянтом

вівторок, 23 квітень 2024, 20:30

В Україні чоловіка, який є батьком сімох неповнолітніх дітей, суд визнав винним в ухиленні від мобілізації. Йому присудили три роки арешту, який замінили на два роки іспитового терміну. Про таке рішення суду Полтавської області йдеться у матеріалах спр...