Час збирати каміння: "Ми готові прийняти всіх архієреїв УПЦ МП у нову Помісну церкву", - Філарет

Патріарх також упевнений, що це не викличе конфліктів між ієрархами вже нової церкви.
Патріарх Філарет. Фото: УНІАН.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) заявив, що принцип УПЦ КП такий - немає наших і ваших, всі - наші, повідомляють Патріоти України.

Відповідаючи на запитання, чи є ймовірність того, що в Українську церкву перейдуть і намісники Києво-Печерської та Почаївської лавр, Філарет заявив, що "є". "Якщо, наприклад, ці намісники попросяться до Київського патріархату, ми їх приймемо. Ми плануємо, що всі архієреї МП і УАПЦ залишаться на своїх місцях і зі своїми парафіянами. Якщо якийсь архієрей прийшов з половиною своєї єпархії - керуватиме половиною, перейде з трьома сотнями парафій - буде ними і керувати", - пояснив патріарх.

Він також упевнений, що це не викличе конфліктів між ієрархами вже нової церкви. "Уже зараз на одній території існують за фактом УАПЦ, Московський патріархат і Київський патріархат, тобто, три різні церкви. А якщо ми будемо в єдину церкву з одним патріархом, то які можуть бути протиріччя? Згодом, звичайно, все може змінюватися, тому що це життя церкви. Але наш принцип такий - немає наших і ваших, всі - наші", - наголосив Філарет.

"Вони не чужі нам, вони для нас свої. Все, що було раніше, хто б що не говорив, все буде відкинуто і забуто", - заявив патріарх. Нагадаємо, 17 квітня, Президент України Петро Порошенко заявив про те, що ухвалив рішення звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням про надання Томосу Українській помісній автокефальній церкві.

19 квітня Верховна Рада підтримала звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Українській православній церкві автокефалії. 22 квітня Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат розпочав розгляд прохання України. У липні Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив намір дарувати українській церкві автокефалію.

Не готові воювати: Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації

четвер, 25 квітень 2024, 18:30

Прагнення уникнути мобілізації найбільш поширене на сході. Загалом в Україні готовність до мобілізації перебуває на посередньому рівні. Такі даніоприлюднив фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, передають Патріоти України. "Визначаючи реа...

Генконсульство України в одному з міст Польщі поновило видавання паспортів

четвер, 25 квітень 2024, 18:26

Генеральне консульство України в польському Любліні поновило видавання паспортів для виїзду за кордон громадянам, які подали заяви до 23 квітня. Українці зможуть отримати документи після їхнього доставлення до установи. Про це в коментарі "Укрінформу" ...