Чорний ворон і Дерево життя: Трохи філософії та символізму про перемогу Джамали в Євробаченні, - блогер

Кому ж хочеться опинитися під владою чорних крил замість затінку дерева життя?

Древо життя Джамали символізує відродження життя, України і Криму. Фото: ru.krymr.mobi.

Подивився номер Сергія Лазарева. Пісня в нього звичайна, більше на його успіх, звісно, працювала сценографія, конкретно – плаский екран, який раптом перетворювався на об’ємні декорації, по яких міг пересуватися виконавець. Хороша ідея, однак, дещо зіпсована втіленням – бо екранна графіка не дуже відрізнялася винахідливістю (таке враження, що малювали її років 10 тому), співак не завжди органічно вписувався у візуальний ряд. Про це пише в своєму блозі Дмитро Десятерик, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Проблема, одначе, глибше. Під час перегляду мене не полишало відчуття недоброї інфернальності, котрою просякло це нетривале шоу. Лазарев виходить у сірому костюмі, схожому на військовий френч а ля Сталін чи Мао, лунають тяжкі удари дзвону в пролозі, за спиною Сергія на екрані виростають велетенські чорні крила, потім співак починає клонуватися, мов той агент Сміт у «Матриці», дублюється в однакових, позбавлених індивідуальності силуетах - перепрошую, це точно пісня про кохання? Нарешті, апофеоз: Лазарев закінчує виступ, вивищуючись над залом за огорожею, мов такий собі фюрер на трибуні під час масового мітингу.

Згадаймо, в Джамали акцент зроблений якраз на особистості артистки, а центральний елемент номеру – прекрасне дерево, що виростає з-під її ніг і заполонює своїм цвітом все довкола. Світло, любов і людська унікальність не суперечать одне одному. Невідомо, чи думали про це режисери, але шоу Росії і України – геть протилежні по своїй філософії, себто по ставленню до людини як на сцені, так і в залі. З огляду на це перемога Джамали виглядає цілковито логічною: кому ж хочеться опинитися під владою чорних крил замість затінку дерева життя?

Назад у 1930-ті? У Росії запропонували повернути трудові табори

четвер, 2 травень 2024, 9:54

епутатка законодавчих зборів Томської області РФ Катерина Собканюк виступила із пропозицією повернути в Росії трудові табори. Вона вважає, що це може вирішити проблему нестачі робітників. . Зокрема, йдеться про ситуацію на будівництвах. Залучати до ро...

Під бронь не підпадає: Дмитро Коляденко розповів, чи готовий вступити до лав ЗСУ

четвер, 2 травень 2024, 9:39

Відомий український шоумен і співак Дмитро Коляденко зізнався, чи піде він служити, якщо йому прийде повістка. Під час телемарафону Єдині новини Дмитро Коляденко зізнався, що перебуває на військовому обліку. Він підкреслив, що якщо отримає повістку, то...