Давно пора: В Україні можуть запровадити іспит на знання державної мови для отримання громадянства

У багатьох країнах світу навіть для того, щоб отримати офіційний дозвіл на трудову міграцію, люди повинні складати такий екзамен. Це європейська класична норма, наголосив експерт Юрій Сиротюк.

Ілюстрація:np.pl.uaДо Верховної Ради України внесли проект закону №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Згідно із цим законопроектом, особа, котра має намір стати громадянином України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. Про це пише Вголос, передають Патріоти України.

"Іспит з володіння державної мови для отримання громадянства України потрібно було запроваджувати значно раніше, - зазначив експерт Юрій Сиротюк. - У багатьох країнах світу навіть для того, щоб отримати офіційний дозвіл на трудову міграцію, люди повинні складати такий екзамен. Зауважте, йдеться не про дозвіл на громадянство, не про дозвіл на проживання, а про дозвіл на виконання робіт! Це європейська класична норма. Я вже не кажу, що навіть Росія вимагає у заробітчан знати російську мову.

Тому так: іспит на знання української мови – ініціатива дуже потрібна. Сподіваюсь, що її впровадять дуже швидко. Більше того, я вважаю, що українську мову зобов’язані знати не тільки ті, хто хоче стати громадянином України, а й люди, які здійснюють якусь діяльність на території країни".

Слід зазначити, що рівень володіння, необхідний для здобуття громадянства, згідно із законопроектом має визначати Національна комісія зі стандартів державної мови. Іспит на рівень володіння державною мовою має здійснюватись в Центрі української мови. Документ зареєстровано 9 червня 2017 року.

Стати пенсіонером в Україні буде простіше: Кого стосується і що треба знати

понеділок, 29 квітень 2024, 13:52

Через напад кремлівського карлика Путіна на Україну у багатьох людей стали виникати питання щодо ідентифікації документів, підтвердження термінів страхового стажу, отримання пенсій, передають Патріоти України. На щастя, частина цих питань тепер може ви...

У Раді збираються підвищити виплати одній з категорій пільговиків: Кого стосується

понеділок, 29 квітень 2024, 13:44

В Україні, де частини пенсіонерів можуть урізати пенсію на 50%, народні депутати зареєстрували законопроєкт № 11194, яким планується посилити соціальну допомогу українцям, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, передають Патріоти України. За...