День Андрія Первозванного: Історія свята, традиції, обряди, прикмети, поздоровлення (фото)

​Апостол Андрій проповідував християнство на Русі і під час паломництва спорудив хрест на Київських горах, сказавши, що бути на цьому місці великому місту.

Святий Андрій Первозванний. Фото: pravmir.ru.

День Андрія - християнське і народне свято в пам'ять про апостола, який був першим учнем Христа, і тому отримав ім'я Первозванний. Згідно з повір'ям, святий приніс християнську віру на землі Русі і передрік виникнення великого граду на Київських горах. Про історію та особливості свята, а також про прикмети,на які варто звернути увагу в день Андрія, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Коли відзначають день Андрія в 2016 році

Свято в пам'ять про першого з дванадцяти великих учнів Ісуса Христа було встановлено церквою ще в середні століття. Щоб дізнатися, коли день Андрія, досить заглянути в православний календар. Дата не змінюється, і щорічно його відзначають 13 грудня. У цей день тісно переплелися християнські і народні традиції. За старих часів Андрієві іменини вважалися магічним днем, який здатний змінити долю.

Андрій Первозванний: історія святого апостола

Андрій був простим рибалкою на Генісаретському озері та учнем Іоанна Хрестителя. Він першим став послідовником Христа і привів до нього свого брата. Апостол Андрій був свідком чудес, які робив Христос, бачив його смерть і воскресіння.

Він проповідував християнство на Русі, і під час паломництва спорудив хрест на Київських горах, сказавши, що бути на цьому місці великому місту.

Існує легенда про апостола, згідно з якою його називають покровителем моряків. За переказами, святий молитвою заспокоїв шторм і воскресив 40 моряків, які потонули, слідуючи до Андрія за християнським вченням.

Апостол був розіп'ятий за власним проханням на хресті Х-подібної форми, так як вважав себе негідним смерті, що подібна кончині Христа. На місці страти пізніше побудували найбільший в Греції храм, а хрест назвали Андріївським.

Традиції свята

За народними традиціями в день Андрія дівчата ворожили, молодь влаштовувала гуляння, люди похилого віку звертали увагу на прикмети. У ніч на Андрія вірили, що уві сні можна побачити образ судженого і поворожити на майбутнє.

На вечірніх посиденьках молодих хлопців брали в компанію, для цього влаштовували особливий обряд.

Напередодні дівчата пекли святковий корж - Калиту. Він мав форму кола з отвором в середині. У тісто додавали сухофрукти і ягоди, а готову калиту умочували в мед. Потім корж підвішували на стрічці до стелі кімнати. Юнак верхом на коцюбі повинен був підстрибнути і відкусити шматочок калити. Щасливчика, якому вдалося зробити це з першої спроби, брали в компанію. Вважалося, що хлопець, який відкусив калиту, в наступаючому році обов'язково одружиться з красивою і розумною дівчиною.

За повір'ями, у ніч на Андрія бешкетує нечиста сила і забирає у корів молоко. Тому щоб захистити господарство, гуцули виходили на вулицю і розводили високі "андріївські багаття".

13 грудня, в день Святого Андрія, прислухалися до води, щоб дізнатися погоду на зиму. Якщо вода в ополонці тиха, то і зима буде спокійною, а якщо галаслива - варто чекати бурі і хуртовин з морозами.

Ще одна прикмета на Андрія пов'язана з вогнем. Червоні вугілля в печі в святковий вечір віщували холоднечу, білі - швидку відлигу.

Від дня Андрія заборонялися ткацькі роботи. Ткати пряжу і мотати нитки не можна було до самого Хрещення.

Привітання з днем Андрія

13 грудня всі Андрії відзначають іменини. Слова побажань чоловікам з днем ангела Андрія:

Андрію, вітаючи Тебе сьогодні,
Сказати хочу знов і знов,
Нехай завжди живуть з Тобою
Надія, Віра та Любов.
Хай добрий Ангел із небес
Боронить і не розчарує,
І дивних тисячі чудес
В житті твоїм Тобі дарує.

***

Нехай цей день не гучне свято,
Не червоний день в календарі,
Але він щасливий і прекрасний -
Твій Ангел ходить по землі...
І ми сердечно вітаємо
Тебе, Андрій, з чудовим днем
І від душі тобі бажаємо
Здоров'я, радості у всьому!

Мобілізація в Україні по-новому: Чи створять "спецназ" для пошуку ухилянтів

середа, 24 квітень 2024, 8:57

Днями в соцмережах з’явились чутки про те, що мобілізація в Україні буде посилена ще більше. У деяких Telegram-каналах було розповсюджено повідомлення про те, що начебто зараз в силових структурах обговорюється питання створення окремого великого підро...

Вбивці на трибунах: Під час футбольного матчу ворожий фанат кинув ніж у голову гравцю, що подавав кутовий (відео)

середа, 24 квітень 2024, 8:05

Під час матч 18-го туру чемпіонату Колумбії між командами Медельїн та Атлетіко Насьональ один з фанатів ледь не завдав великої шкоди гравцю гостей, передає